Конференція пам’яті Ф. С. Бацури.

5 травня у центрі старовинного наддністрянського села Вільховець, що у Новоушицькій громаді Хмельниччини, відбулась регіональна науково-практична конференція «Федір Степанович Бацура – відомий подільський педагог-новатор, видатна постать національної освіти України середини ХХ століття». Її проводили на базі Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ст. імені Ф. С. Бацури, школи, у якій творив добрі педагогічні справи великий Педагог. Присвячувалася вона 110-й річниці від дня народження цього добре знаного учителя біології Вільховецької СШ (1947-1975), Заслуженого вчителя школи Української РСР (1956), ентузіаста юннатівської роботи зі школярами в 40-70-х роках минулого століття.

Хмельницький ОІППО був одним із співорганізаторів заходу. Організовувався і проводився він педколективом школи з участю ряду науковців Хмельницького, Кам’янець-Подільського, Чернівецького національних університетів, Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та колег із сусідньої Тернопільщини, представників Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України та ветеранів Новоушиччини і колишніх учнів Ф. С. Бацури, які в цей день колективно вшановували його пам’ять.

Зі вступним словом до учасників конференції на правах господаря звернувся Ігор ШЕВЧЕНКО, директор Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Ф. С. Бацури.

Новоушицький селищний голова Анатолій ОЛІЙНИК та очільник освіти громади Маргарита ВЛАСОВА, вітаючи від імені влади й місцевих освітян учасників конференції, висловили їм побажання плідної роботи та успіхів у подальшому вивченні та використанні освітянських здобутків видатного земляка.

З вітальним словом до присутніх від імені Хмельницького ОІППО та ректора Інституту звернулася проректор, кандидат історичних наук, доцент Ірина ВАШЕНЯК і вручила пам’ятні подарунки педколективу школи від Інституту. Вона висловила сподівання, що вони закладуть фундамент майбутнього музею пам’яті видатного Педагога.

На конференції був присутній син Ф. С. Бацури БАЦУРА Олександр Федорович, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторією білків Всесоюзного НДІ жирів (1979-1989), випускник Вільховецької СШ. Він не лише виступив з доповіддю, а й презентував дві автобіографічні книги «На берегах мого дитинства» та  «Вільховець – колиска моєї долі».

На розгляд конференції було винесено ряд актуальних для освітян питань на наукову, педагогічну і природничо-краєзнавчу тематику у форматі статей та доповідей. Програма.

Від інституту з доповідями виступили:

проректор, кандидат історичних наук, доцент Ірина ВАШЕНЯК; доцент кафедри менеджменту та освітніх технологій, кандидат педагогічних наук, доцент Микола СОЛОВЕЙ; методисти Лілія МИРНА та Надія ОРЛОВСЬКА.

За підсумками конференції прийнято рекомендації, які визначать вектори подальшого розвитку закладу в частині поширення пам’яті про видатного Педагога.