Мистецька онлайн-зустріч з Ольгою Березою

16 листопада 2022 року в рамках обласного проекту «Митці рідного краю» Махмутовою Євгенівною було організовано мистецьку онлайн-зустріч з Ольгою Березою, поеткою, майстринею з вишивки та бісероплетіння, ілюстраторкою, лауреаткою Всеукраїнського літературного конкурсу імені Леся Мартовича.

Гостя розповіла, що займається творчістю з раннього дитинства: «Завжди любила малювати, співати, вигадувати. А ось вишивати стала, вже будучи дорослою, захопившись  народним мистецтвом». З 2009 року п. Ольга починає активно вишивати та створювати прикраси. Є авторкою колекції вишитого вбрання, яка демонструвалась на виставках у рідному Новому Роздолі, Києві, Коломиї, Львові, Стрию, Дрогобичі, тощо.

Працювала редактором журналу «Вишитий одяг»: «Це було, як навчальна сходинка: я пізнавала митців, регіональні особливості вишивок».  Ольга Береза – учасниця об’єднання народних майстрів та художників-аматорів при Львівському обласному центрі народної творчості і культурно-освітньої роботи.

У творчому доробку майстрині дві поетичні збірки «Аґрафка для Янгола» (2019), «Поза нормою» (2021) та роман-фантастика з елементами фентезі «Рейчел та родина Берешів» (2022). Двічі була лауреаткою Всеукраїнського літературного конкурсу імені Леся Мартовича у номінаціях «Поезії. Добірки» (2021) та «Проза» (2022). Публікувалась на сторінках мистецьких порталів «Клуб поезії», «Poetree», «Дотик словом», «Між рядків», «Ukrainian People Magazine».

Як літераторка та майстриня мандрувала із «Книжковим Двориком на колесах» Україною та Європою під егідою світлої пам’яті Любові Хомчак – засновницею та організаторкою мистецьких толок, де презентувала свої книги, майстер-класи з пов’язування хустин та вишитті сорочки.

Пані Ольга захоплюється мандрами та фотографією. У 2017 році стала дипломантом конкурсу «Красуня Українка» в Рейтингу ТОП 12 Найкрасивіших Світлин Українок. А у 2020 та 2021 роках Ольга Береза стала обличчям американського україномовного журналу «Ukrainian People»: «Мій секрет краси простий ‒ кохати та бути коханою».

Домовились наступну зустріч провести у Хмельницькому на майстер-класі, на якому п. Ольга пообіцяла навчити усіх охочих пов’язувати хустку: «Усі мистецькі події – ніби намистинки на моєму життєвому шляху. Ніби веселкові сторінки – згадую, і настрій  покращується, і відчуваю радість!»

Презентація зустрічі «Ольга Береза»

https://docs.google.com/presentation/d/1QLQCRNGmxhfzNfCVmfzL0hr62chRIlY1va61GV9rRlI/edit?usp=sharing

Інтернет-сторінка зі світлинами вишитих сорочок, бісерних прикрас та пов’язаних хусток

https://www.facebook.com/olgabereza.ua/photos_albums

В гостях у Галини Приріз. Бібліотечний проєкт «Від погляду до слова» інтерв’ю з Ольгою Березою.

https://www.facebook.com/watch/?v=389447785568815