Свято Маковія

14 серпня святкують Маковея або Медовий спас.

Це перших з трьох літніх свят на честь Спасителя. за традицією, цього дня люди йдуть до церкви і беруть з собою баночку меду нового врожаю, мак і воду. Все освячують, а мед радять залишити як милостиню.

Цього дня також освячують в храмі спеціальні букети-обереги, або як кажуть в народі «маковійчики». Люди вважали, що свято Маковея – це поєднання українських традицій і християнських легенд. Свято саме цього місяця теж не спроста, адже саме серпень вважають місяцем нового врожаю та щедрості природи.

У серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спаса, достигає багато овочів та фруктів, збирають врожай горіхів. І, звісно, збирають мак, звідки й народна назва, Маковея.
Що можна і не можна на Маковія

На Маковія треба назбирати польових квітів та підготувати баночку меду або води, щоб принести їх у храм та освятити на водосвятному молебні. Це – давня традиція принесення у домівку благословення Господнього.

Щодо вживання їжі, то треба пам’ятати, що це – перший день посту. Для вірян головне – від цього дня намагатися не вживати м’ясо, рибу, молоко, яйця.

Народні прикмети на 14 серпня:

Кульбаби все ще цвітуть - осінь буде теплою.
Троянди відцвіли - холоду скоро настануть.
Якщо малина в лісі велика - пора озимі сіяти.
Якою була погода на Маковея - такий буде 28 серпня.
Олені в воду заходять - в річках купатися не можна.
Вітер на вулиці - зима буде холодною і сніжною.

Що не рекомендується робити 14 серпня:

Їсти продукти тваринного походження (сьогодні - початок поста)
Голосно розмовляти, сваритися і з'ясовувати відносини.
Займатися прибиранням або важкою роботою.

Вікіпедія про Маковія