Реалізація  Програми І.Беха «Нова українська школа у поступі до цінностей у Хмельницькій області

   

26 травня 2022 року відбулося засідання вченої ради Державної установи Міністерства освіти і науки України- ІМЗО. Про хід реалізації Програми «Нова українська школа у поступі до цінностей звітувала Н.Орловська методист, старший викладач кафедри ХОІППО- науковий консультант експерименту. Відповідно до наказу МОН України від 18.03.2019 року №369 «Про проведення експерименту всеукраїнського рівня з реалізації Програми “Нова українська школа у поступі до цінностей” на базі закладів загальної середньої освіти Нетішинської ЗОШ№1(директор Т.Соболик), Кам’янець-Подільської ЗОШ№10(Л.Печенога ,Ю. Полевий), Чемеровецького НВК №2(С.Сльота), Шепетівської ЗОШ №1(Н.Собчук )Хмельницької ЗОШ №13(Н.Хулуб), м. Хмельницького проводився ІІІ (формувальний) етап Всеукраїнського експерименту з реалізації Програми з виховання «Нова Українська школа у поступі до цінностей».
З метою виконання завдань Всеукраїнського експерименту з реалізації Програми з виховання «Нова Українська Школа у поступі до цінностей» на 2018-2022 рр. адміністрацією закладів освіти, педагогічними колективами проведено змістовну роботу інформаційного, організаційного та аналітичного характеру з урахуванням особливостей
У ході експерименту педагоги цих закладів переконались, що Програма «Нова Українська Школа у поступі до цінностей» допомагає вчителю в сучасних умовах осмислювати виклики виховання, головні засади, розуміти базові моральні цінності, визначати чіткі пріоритети, які допоможуть учням відбутися у житті, як порядній, високоморальній, професійно-успішній, здоровій та щасливій людині.
В закладах освіти з урахуванням пріоритетів виховання організована методична робота з класними керівниками, спрямована на підвищення їх професійної компетентності, знання сучасних підходів і концепцій виховання, опанування базовими виховними вміннями: проектувальними, організаційними, комунікативними, діагностичними, дослідницькими, рефлексивними.
В форматі апробації Нової програми виховання організована діяльність творчих груп, якими опрацьовувалися концептуальні організаційно-педагогічні умови реалізації Програми «Нова Українська школа у поступі до цінностей» в освітньому процесі закладів освіти, узагальнено актуальні напрацювання класних керівників щодо форм та методів роботи з дітьми різновікових категорій, та надавалася науково-методична допомога педагогам в здійсненні експерименту.
За результатами експериментальної діяльності підготовлені посібники:
Базові моральні цінності ініціативної молоді.
Навчально-методичний посібник “Особистість на шляху до духовних цінностей”.
Цінності у моєму житті.
Наскрізний процес виховання: креативні ідеї та практики.
Теорія і практика реалізація програми “НУШ у поступі до цінностей ” .
Практичний аспект програми “Базові моральні цінності (СКІОДи)”.
Методичний проект “Майстерність педагога у формуванні базових моральних цінностей здобувачів освіти”.
Щоденник класного керівника
Результати експерименту будуть оприлюднені у фахових виданнях, засобах масової інформації, на Інтернет-ресурсах;
У жовтні-буде проведена Всеукраїнська науково-практичну конференція «Особистість на шляху до духовних цінностей: інноваційна практика, набутий досвід»

Надія Орловська- науковий консультант, координатор експерименту в Хмельницькій області.