ДЕНЬ МАТЕРІ

День ма́тері (англ. Mother’s Day) — міжнародне та локальне свято на честь матері сім’ї, а також материнства, материнських зв’язків та впливу матерів у суспільстві. Його відзначають у різні дні у багатьох частинах світу, найчастіше в березні чи травні. Свято доповнює подібні урочистості на честь членів сім’ї, такі як День батька, День братів і сестер та День бабусь і дідусів.

Уперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914 р. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німецькій Державі, Чехословацькій республіці.

З XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана Материнська неділя[en] (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні.

Уперше ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з’явилася у пацифістському середовищі. У США ідея вперше була оприлюднена відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Ворд, — день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Ворд не знайшла широкої підтримки.

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів і їхньої ролі у житті кожної людини у пам’ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, відому громадську діячку, що боролася за розвиток сфери охорони здоров’я у США. Джарвіс написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам зі пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом.

У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати й у Європі.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн (зокрема: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна й ін.)

В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня (цьогоріч це 8 травня 2022).