Відбувся обласний онлайн-семінар для відповідальних за психологічну службу в ТГ

27.10.2021 р. згідно з планом роботи Хмельницького обласного навчально-методичного центру психологічної служби ХОІППО відбувся онлайн-семінар для відповідальних за психологічну службу в ТГ з питань психологічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти.
На вагомій ролі фахівців психологічної служби в психологічному супроводі дитини з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти наголосила Директор Департаменту освіти, науки, молоді і спорту Хмельницької обласної державної адміністрації – Басюк Дар’я Іванівна.
Завідувачка сектору спеціальної освіти та інклюзивного навчання Департаменту освіти, науки, молоді і спорту Хмельницької ОДА Марисюк Алла Андріївна ознайомила учасників семінару з нормативно-правовим забезпеченням організації психологічного супроводу дітей з ООП в закладах освіти та закцентувала увагу на скоординованості дій всіх фахівців, залучених до реалізації поставлених завдань.
Завідувачка обласного навчально-методичного центру психологічної служби Страшнюк Жанна Дмитрівна звернула увагу фахівців на важливість створення оптимальних умов в закладі освіти для забезпечення ефективного інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами.
Завідувачка обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти – Мельник Світлана Володимирівна підкреслила важливість організації роботи практичного психолога, соціального педагога з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання.
Психолого-педагогічний супровід дитини з ООП в умовах інклюзивної освіти – це взаємоузгоджена комплексна діяльність команди фахівців, спрямована на створення необхідних умов, що сприяють розвитку особистості дитини, засвоєнню нею знань, умінь і навичок, успішній адаптації, реабілітації, самореалізації та інтеграції її в соціум. Про це у своїх виступах зазначили фахівці-практики, зокрема Колісецька Олена Федорівна – директор Шепетівського ІРЦ, Бондарук Наталія Олександрівна – практичний психолог Шепетівського ІРЦ,
Практичний психолог Шепетівського ЗДО №2 «Сонечко» Вакалюк Ірина Миколаївна презентувала досвід роботи щодо соціалізації дітей з особливими освітніми потребами в закладі дошкільної освіти в умовах інклюзії.
Поліщук Олена Анатоліївна – практичний психолог СЗОШ №7 м. Хмельницького відзначила ефективність застосування арт-терапевтичних технік у роботі з дітьми з ООП в умовах інклюзивного навчання.
Понад 70 фахівців психологічної служби мали можливість отримати вичерпні відповіді на питання, що їх хвилюють.