Семінар-практикум «Шляхи реалізації освітньої траєкторії особи з особливими освітніми потребами…».

30 травня 2024 року Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка та Департаментом освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації на базі Шепетівської гімназії № 5 Шепетівської міської ради (директор – Олена ПИПИЧ) проведено семінар-практикум «Шляхи реалізації освітньої траєкторії особи з особливими освітніми потребами. Роль інклюзивно-ресурсних центрів у реалізації освітнього маршруту дитини. Актуальні підходи до створення індивідуальної програми розвитку». Учасниками семінару-практикуму були директори та фахівці (консультанти) інклюзивно-ресурсних центрів, учасники команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами Шепетівського району.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась Галина БЕЗКОРОВАЙНА, заступник Шепетівського міського голови.

Відкрили роботу семінару Ганна СИНЯВСЬКА, завідувач обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ХОІППО ім. А. Назаренка; Людмила ТИХОНЧУК, начальник управління освіти Шепетівської міської ради; Олена КОЛІСЕЦЬКА, директор Шепетівського інклюзивно-ресурсного центру та Олена ПИПИЧ, директор Шепетівської гімназії № 5.

Про реалізацію державної політики в області щодо забезпечення доступу до здобуття освіти дітей з особливими освітніми потребами інформувала Алла МАРИСЮК, завідувач сектору спеціальної та інклюзивної освіти Департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА.

Проблемні питання та роль інклюзивно-ресурсного центру в створенні та реалізації ІПР актуалізувала у виступі Ганна СИНЯВСЬКА, завідувач ОРЦ Інституту.

Про формування та реалізацію індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами розповіла Інна ДЯКОВ, методист ОРЦ Інституту.

Досвід роботи Шепетівського ІРЦ в реалізації освітнього маршруту дитини представила Олена КОЛІСЕЦЬКА, директор КУ «Шепетівський міський інклюзивно-ресурсний центр».

У рамках презентаційно-практичного модулю було організовано роботу в локаціях, де учасники семінару мали змогу практично пропрацювати індивідуальну програму розвитку дитини другого, третього та четвертого рівнів підтримки. Модераторами роботи в локаціях були методисти ОРЦ Інституту Інна ДЯКОВ та Ірина КРУЧИК

По завершенні роботи семінару художній керівник зразкового лялькового театру «Веселка» гімназії № 5 Шепетівської міської ради Світлана ДРОБОТ презентувала розкриття потенціалу у дітей з особливими освітніми потребами шляхом залучення їх до творчої діяльності.