Семінар для учителів початкової освіти

Вчителі початкової освіти області взяли участь у онлайн семінарі «Якість освіти як результат освітнього процесу в початковій школі (на прикладі читацької компетентності)», організованому 28.05.2024 Хмельницьким ОІППО ім. А. Назаренка (методист Антоніна Галас). 

Запрошені спікери: Галина Адамович, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Людмила Ряба, методистка з математики (початкова школа) бренду «Формула», видавництва «Лінгвіст».

Проблемне питання: Якість освіти як відповідність вимогам до обов’язкових результатів навчання в освітніх стандартах висвітлила Галина Адамович, яка окреслила сучасні виклики, зазначені в Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія» та операційному плані її реалізації на 2023—2025 роки (від 03 березня 2023 р. № 190-р); ознайомила учасників з стратегією щодо аналізу тексту ДУМАТИ – ВІДЧУВАТИ – ДІЯТИ Тетяни Стус. 

Вчителі практикувались у заповненні Читацької карти, читанні та обговоренні тексту Івана Андрусяка ПІСНЯ. Спікерка запропонувала учасникам читацькі активності та перелік корисних посилань.

Роль читацької компетентності молодших школярів у розв’язуванні текстових задач розкрила Людмила Ряба. Аналізуючи етапи роботи над задачею, учасники мали змогу відрефлексувати важливість читацької компетентності в математичній освітній галузі. Спікерка ознайомила учасників з компетентностями, які оцінює PISA, компетентнісними завданнями на уроках математики.

Антоніна Галас, методистка науково-методичного центру професійного розвитку керівних та педагогічних працівників установ і закладів дошкільної та загальної середньої освіти ознайомила учасників з міжнародним досвідом сімейного читання, запропонувала поради для батьків: як зацікавити дітей читанням, цікавими періодичними виданнями. 

Учасники семінару поглибили свої знання та вдосконали навчальні підходи щодо створення Пантбуків, стратегій читання  (за О. Пометун), рівнів слухання за Отто Шармером.