Освітяни Хмельниччини в парламенті Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії

5 вересня 2023 року в Ювілейній Кімнаті Вестмінстерського палацу, де проходять засідання Британського парламенту, відбулась презентація української художньої виставки «Серця в Україні та Україна в Гертсі», організованої головою Соціального клубу «Соняшник», Офіцером Ордена Британської імперії, заступником лорда-лейтенанта, представника короля в окрузі графства Гертфордшир, Лютером Бліссеттом та його партнеркою Лорен Фокс на запрошення Члена Парламенту Палати Громад Діна Расселла, який представляє Британський уряд у місті Вотфорд та наполегливо працює для допомоги українському народу.

Взяли участь та люб’язно виступили на заході Члени Парламенту Сер Майк Пеннінг та Кол Джеймс Сандерленд зі словами підтримки України. Присутніми були інші поважні гості: Член Парламенту та міністр ветеранів Джонні Мерсер, представник Ради Графства Гертфордшир, депутат Ради Вотфорда Рабіндранат Мартінз, віце-президент клубу Ротарі у м. Вотфорд, громадські діячі, активні учасники української спільноти у Гертфордширі.

Хмельниччину в Ювілейній Кімнаті представила Аліна Мединська, старший викладач кафедри теорії та методик суспільно-гуманітарних дисциплін ХОІППО, дистанційно під час онлайн конференції виступили проректор ХОІППО Ірина Вашеняк, директор Хмельницького ліцею №1 імені Володимира Красицького Святослав Ратушняк та завідувачка кафедри теорії та методик суспільно-гуманітарних дисциплін ХОІППО Людмила Пулатова.

Член Парламенту Палати Громад Дін Рассел на своїй офіційній сторінці в Твіттері висловив гордість бути учасником такої важливої події https://www.deanrussell.co.uk/news/sunflower-social-clubs-hearts-ukraine-and-ukraine-herts-art-exhibition-takes-centre-stage: «Я був радий допомогти організувати цю важливу мистецьку виставку в парламенті Великої Британії. Виставка Соціального Клубу «Соняшник» «Серця в Україні та Україна в Гертсі» є свідченням стійкості та єдності наших спільнот. Це демонструє неймовірну роботу, яка проводиться для підтримки наших друзів з України. Для мене велика честь підтримувати ці ініціативи, які сприяють інклюзивності, співчуттю та солідарності…». Далі у дописі йдеться: «Виставка також служить потужним нагадуванням про силу громади та здатність окремих людей позитивно впливати на життя інших. Після успішної лютневої конференції Соціальний Клуб «Соняшник» зібрав освітніх експертів з України під керівництвом Аліни Мединської, яка прилетіла до Великобританії саме для цього заходу. Вона забезпечила онлайн зв’язок з Україною, щоб обговорити важливість нової Академії «Соняшник», яка дозволить українським дітям підтримувати зв’язки зі своєю культурною спадщиною, а дітям в Україні знати, що вони не забуті».

Ірина Вашеняк під час свого виступу висловила щиру подяку депутату Палати Громад Діну Расселлу, українському клубу «Соняшник», громаді Вотфорда та всім громадянам Сполученого королівства за підтримку та допомогу Україні та українцям, зокрема, щодо навчання наших дітей і підвищення кваліфікації учителів. Також висловила подяку за те, що освітяни Хмельниччини мали змогу взяти участь у проєкті «Вотфорд з Україною», і через мистецькі роботи дітей британці змогли побачити нашу квітучу та зболену Україну.

Святослав Ратушняк подякував за честь взяти участь у такому важливому заході. З метою продовження міжнародної співпраці у сфері освіти ним було представлено британській спільноті діяльність ліцею, згадано про участь у попередніх міжнародних проєктах, висвітлено кількість дітей, що вимушено проживають за кордоном, зокрема у Великій Британії, схарактеризовано їх високі академічні досягнення.

Для хмельницьких освітян було великою честю стати частиною цього заходу – учасниками виставки художніх робіт дітей Хмельниччини «Моя прекрасна Україна». Виставка почала діяти взимку 2023 року в м. Вотфорд у рамках пролонгованого проєкту «Вотфорд з Україною» та була присвячена річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Шедеври юних українських митців виставлялися на різних майданчиках та культурних заходах Лондона та околиць. Британські друзі були вражені талантом маленьких авторів, глибиною робіт у юному віці, спроможністю творити в укриттях, без електроенергії та під звуки сирен. Це все про стійкість та хоробрість народу України.

За кошти, зібрані від продажу окремих картин, було закуплено медичні турнікети для І стрілецької роти військової частини А7181. Частину пожертв відправлено на закупівлю дронів для ЗСУ. Пишаємося дітьми Хмельниччини, які не лише гідно представили нашу область на міжнародній арені, а й зробили свій внесок у наближення Перемоги.

На знак вдячності за підтримку та допомогу Діну Расселлу та великому другу України Борису Джонсону було презентовано подарунки, виготовлені руками хмельницьких ліцеїстів. Серед них іграшковий пес Патрон, створений юною переселенкою зі сходу України Софією, яка продає свої вироби, у такий спосіб збираючи допомогу Збройним Силам України. Цей факт є черговим підтвердженням таланту та стійкості українських дітей, а також свідченням продовження співпраці на освітянській ниві й розвитку британсько-українських відносин у м. Хмельницькому та області.