Методичні рекомендації  щодо проведення заходів до Дня Соборності України 22 січня

 

22 січня є однією з найважливіших історичних дат (проголошення першої незалежності в 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР), коли в Україні відзначається День Соборності.

Низка історичних подій ХХ століття були визначальними для українського державотворення. Серед них:

  • 22 січня 1918 року – проголошення IV Універсалом Української Центральної Ради незалежності Української Народної Республіки;
  • 22 січня 1919 року – проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР;
  • 15 березня 1939 року – проголошення незалежності Карпатської України;
  • 30 червня 1941 року – проголошення Акта відновлення української державності;
  • 16 липня 1990 року – ухвалення Декларації про державний суверенітет України;
  • 1 листопада 1918 року – день «Листопадового зриву», українського повстання у Львові, за результатами якого проголошено ЗУНР;
  • 1 грудня 1991 року – Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України.

Усі ці події засвідчують тривалий і непростий шлях України до незалежності, цінності ідеї власної державності.

Соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, – духовну консолідацію всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні в м. Хусті. Таким чином закарпатці нагадали про волю українців, висловлену на з’їзді Всенародних зборів у Хусті 21 січня 1919 року про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею в Києві. Це була не просто маніфестація, а найбільша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців, у якій взяли участь понад 30 тис. осіб, що з’їхались до столиці Карпатської України.

Однією з форм ушанування цієї події в освітніх закладах пропонуємо провести Урок Соборності «Єднання заради Незалежності».

Мета проведення Уроку Соборності «Єднання заради Незалежності»:

  • донести до педагогів, вихованців освітніх закладів ідеї соборності, єдності та суверенності держави – головної умови розвитку незалежної України;
  • звернути увагу на цінність українських державотворчих традицій;
  • сприяти розвитку інтелекту (академічного, практичного, креативного, емоційного й соціального) як головної умови всебічного розвитку особистості, її самореалізації;
  • сприяти формуванню та розвитку громадянської та національної самосвідомості учнів.

Рекомендації щодо форми і методів проведення заходів

Відзначаючи День Соборності України, рекомендуємо звертати увагу на те, що під час організації Уроку Соборності важливо враховувати вікові особливості дітей, технічне забезпечення щодо проведення заходу. Ці матеріали можуть бути використані також під час вивчення тем з історії України 10 класу: «Україна в роки Першої світової війни. Початок Української революції», «Українська державність в 1917-1921 рр.»; 11 класу: «Україна в умовах незалежності (від 1991 року до сьогодення)».

Орієнтовний період проведення – з 19 до 22 січня 2023 року.

У початковій школі (3-4 класи) в рамках курсу «Я і Україна» радимо в цікавій формі розповісти про події Української революції 1917-1921 років, видатних державних діячів: Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюру, Євгена Петрушевича та інших. Учням варто пояснити, що таке незалежність держави, соборність та єдність. Уроки бажано проводити з музичним супроводом, читанням художньої дитячої літератури, відповідним оформленням приміщення з використанням національної символіки.

У середній школі (5-9 класи) під час проведення Уроку Соборності з урахуванням віку школярів учителю варто звернути увагу на висвітлення таких подій, як утворення Української Центральної Ради, проголошення УНР і ЗУНР, підписання й історичне значення ІV Універсалу Центральної Ради, урочисте проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР.

Рекомендуємо акцентувати на військово-політичній і культурно-просвітницькій діяльності легіону Українських Січових Стрільців – збройної формації, яка сприяла об’єднанню українських земель в єдину державу; проблемі єдності української держави на різних етапах її розвитку, соборності як умови незалежності та суверенності.

У старшій школі (10-11 класи) Урок Соборності характеризується як інтегрований, науково-практичний, аналітичний та узагальнюючий.

Зокрема, пропонуємо для учнів 10-11 класів такі форми проведення Уроку Соборності «Єднання заради Незалежності»:

  • заходи просвітницького характеру із залученням науковців із вказаної проблематики, громадських і політичних діячів: семінари, круглі столи, лекції-презентації на тему першої незалежності та Соборності України. Наприклад, «Твоєю силою, волею, словом…», «Незалежність починається з тебе», «Без Соборності немає незалежності», «Разом з власної волі з 1919-го», «Українська революція та перша незалежність», «Злилися воєдино однині…», «Соборність України: сторінками історії».
  • ділові ігри, вікторини, диспути, брейн-ринги, обговорення, ток-шоу «Єднання заради Незалежності», квест-гра до Дня Соборності України «Ми – українці, наш дім – Україна!»;
  • відеоурок з подальшим обговоренням «Шлях до незалежності», «Разом з власної волі з 1919-го»;
  • екскурсії (у тому числі – віртуальні) до музеїв, місць пам’яті, пов’язаних з подіями Української революції, бібліотек; відвідання тематичних виставок;
  • флешмоб до Дня Соборності України;
  • конкурси наукових проєктів, регіональних і краєзнавчих презентацій з історії української державності «У боротьбі за незалежність».
  • створення у бібліотеках нових та поновлення існуючих експозицій з історії Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, їх ролі в процесі здобуття незалежності України.
  • читацькі конференції, книжкові тематичні виставки (web-виставки), фотовиставки, огляди літератури, присвячені Дню Соборності України.
  • тематичні виставки копій архівних документів, пов’язаних із проголошенням Акта злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Важливо поінформувати учнів, що події 22 січня, як і тепер, відбувалися в умовах воєнної агресії Росії щодо України. У той час за несприятливих умов українці спромоглися створити єдину національну державу. Тому під час Уроку Соборності «Єднання заради Незалежності» радимо особливу увагу приділити таким питанням:

  • УНР – перша українська держава у ХХ столітті, а 24 серпня 1991 року фактично відбулося відновлення незалежності;
  • УНР першою серед нових держав у Східній Європі проголосила незалежність – раніше, ніж три країни Балтії, Польща та Чехія;
  • проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичне явище об’єднання українських земель в єдину державу.

Лист МОН № 4/114-23 від 17.01.2023