Електронні щоденники та журнали в ЗЗСО

Застосування цифрових технологій в освіті сьогодні є однією з найбільш важливих і стійких тенденцій розвитку світового освітнього процесу.

Популярним інструментом, який забезпечує базову цифровізацію системи шкільної освіти, є система електронних журналів та електронних щоденників. Такі системи спрямовані на забезпечення безперервної та ефективної взаємодії між чотирма групами учасників процесу – адміністрацією школи, учителями, учнями та батьками.

Впровадження електронних щоденників та журналів в закладах загальної середньої освіти області 22 листопада 2022 р. розглянуто на семінарі «Електронні щоденники та журнали як інструменти базової цифровізації системи шкільної освіти».

Учасники заходу ознайомились із організаційно-методичними та правовими засадами впровадження електронних журналів (Оксана Кошка, зав. НМЦ професійного розвитку керівних та педагогічних працівників установ і закладів дошкільної та загальної середньої освіти ХОІППО ),
орієнтирами при виборі платформи закладом освіти (Віталій Ребрина , завідувач НМЦ викладання інформатики, ІКТ і дистанційного навчання Хмельницького ОІППО).
Практикою впровадження електронних журналів на рівні територіальної громади поділився Ігор Сіренький, консультант ЦПР ПП Полонської ТГ, в якій усі заклади загальної середньої освіти з 01 вересня ведуть журнали в електронній формі.

Особливості роботи закладів освіти на різних платформах розкрили у виступах:
– Ірина Молодоженя, заступник директора з навчально-виховної роботи Полонського ліцею №1, платформа «Нові знання»;
– Ганна Ярова, вчитель математики, інформатики, інженер-електронік Кам’янець-Подільського ліцею І-ІІІ ступенів «Славутинка» Хмельницької обласної ради, платформа «Human»;
– Віталій Єфремов, директор Красилівської гімназії №2, платформа «Моя школа»;
– Олена Горбань, заступник директора з навчально-виховної роботи Хмельницького приватного ліцею «Мої обрії», комплексна платформа централізованого управління школою «School Today».

Електронні щоденники та журнали можуть бути впроваджені як в окремому закладі освіти, так і у всіх школах громади одночасно за підтримки відповідного відділу освіти.
Заклади освіти можуть орієнтуватись як на державні так і на комерційні платформи, які відповідають вимогам Міністерства освіти та науки України:
1) підтвердження наявності атестату відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) на серверне обладнання для зберігання баз даних закладів освіти в дата-центрі (хмарному середовищі);
2) дотримання законодавства про захист персональних даних.

Учасники семінару переконані, що ведення ділової документації в електронному форматі є найближчою перспективою для кожного закладу освіти.

Дякуємо колегам за конструктивний діалог і відкритість!