День Українського Козацтва

День українського козацтва щорічно відзначається 14 жовтня згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99.
Зародження і формування української народності відбулося в XII-XV ст. на основі південно-західної частини східнослов’янського населення, яке входило раніше до складу Київської Русі (IX-XII ст.). На основі давньоруської народності сформувалися три східнослов’янські народи – український, російський і білоруський. Починаючи з XIII століття українці зазнали угорського, литовського, польського та молдавського завоювань. З кінця XV століття почалися набіги з татарських ханів, що затвердилися в Північному Причорномор’ї, які супроводжувалися масовим полоном і викраденням українців.
У XVI-XVII ст. в ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань – козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом – Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.
Козацтво зіграло важливу роль в утворенні української державності та національної ідеї в суспільстві. Воно дозволило вижити українському в умовах відсутності власної держави та за часів тотального знищення всього самобутнього. Козаками ставали вільні люди, які прагнули захищати Батьківщину від ворогів. Враховуючи історичне значення та вагомий внесок у сучасну боротьбу за незалежність, у 1999 році Указом Президента в Україні запровадили День українського козацтва, який відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці.
Козацтво як явище являється феноменом для усього світу, що немає аналогів та навіть подібних за змістом фактів. Залишки орди очолювані польськими керівниками, що змогли перетворити звичайних селян у сильне військо, домоглися утворення власної держави, та навіть створити першу конституцію у світі!
Для більш ознайомлення з темою козаччини пропонуємо вам Сайт про Козаків та їх історію.
Режим доступу https://kozaku.in.ua/