Історія України крізь призму сьогодення

28 квітня 2022 року творча група учителів історії області презентувала методичний посібник «Історія України крізь призму сьогодення». Автори посібника – 16 педагогів та педагогинь – творчих і небайдужих, вважають, що зараз, не чекаючи офіційних рекомендацій МОН України, ІМЗО потрібно викладати історію у контексті війни, яку веде росія проти України. Шкільна історія України повинна уже зараз вчити розуміти і досліджувати історію, шукати причини та історичні корені подій, які відбуваються сьогодні, показувати агресивні та терористичні за своєю суттю явища та події російсько-українських відносин в історичній ретроспективі.
Посібник є методичним, адресований учителям, які хочуть змін і готові змінюватися. Автори не претендують на трактування історичного минулого, а лише пропонують колегам використати можливості шкільних курсів (6-11 класів) для формування критичного та системного мислення, прагнення зрозуміти та дослідити, створювати та діяти.
Матеріали до уроків історії в усіх класах умовно можна поділити на дві частини:
перша – теоретична складова, інформація, яку пропонуємо використати з метою кореляції історії відповідного періоду з сьогоденням, особливо з подіями війни. Це різні види історичних джерел (документи, цитати, карти, малюнки, фото, діаграми, інфографіка і т.ін.);
друга – практична складова, мотиваційні вправи, навчальні ігри, міні дослідження та проєкти, квести, компетентнісно зорієнтовані завдання, методи і прийоми організації діяльнісного підходу, продуктивної роботи, критичного мислення та рефлексії на уроці і т.ін.
Запропоновані матеріали до уроків аж ніяк не є обов’язковими, не ускладнюють програми, не перевантажують учнів. Це можливість актуалізувати події війни, допомогти школярам у пошуку відповідей на проблемні питання.
Під час презентації та у коментарях до дописів учасників творчої групи відзначалась переважно висока оцінка створеного посібника. Учасники презентації висловлювали вдячність за посібник, вказуючи на його актуальність та практичну зорієнтованість.
Автори посібника щиро вдячні за високу оцінку їх праці, критичні зауваження, які звучали під час презентації, та запрошують креативних учителів до фахового волонтерства (створення навчально-методичних продуктів).
Війна росії проти України назавжди змінила Україну і українців та світ загалом. Ми маємо жити, працювати, вчитися, підвищувати кваліфікацію в новій реальності ХХІ ст.
Історія України крізь призму сьогодення

Методичний посібник «Історія України крізь призму сьогодення» можна переглянути за покликаннями:
Word-формат: https://docs.google.com/document/d/1CKJ2ric7U0h00LEJMDxks7jCFUkfILzw/edit?usp=sharing&ouid=113405637352603870041&rtpof=true&sd=true
PDF-формат: https://drive.google.com/file/d/1gHcnBA4mIcSlM_tUYtWsK3NEnEQYCixa/view?usp=sharing