Відбувся семінар-практикум «Організаційні засади діяльності вчителя інклюзивного навчання та асистента вчителя. Шляхи співпраці з педагогами»

Відповідно до плану роботи Хмельницького ОІППО 24 травня 2023 р. обласним ресурсним центром підтримки інклюзивної освіти в онлайн-режимі було проведено семінар-практикум для директорів інклюзивно-ресурсних центрів, керівників закладів загальної середньої освіти, вчителів та асистентів вчителів інклюзивних класів «Організаційні засади діяльності вчителя інклюзивного навчання та асистента вчителя. Шляхи співпраці з педагогами».

Відкрила роботу семінару Алла Марисюк, завідувач сектору спеціальної освіти та інклюзивного навчання управління дошкільної та загальної середньої освіти і ресурсного забезпечення Департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА.

В рамках організаційного модуля виступила Ганна Синявська, завідувач обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Хмельницького ОІППО з темою «Актуалізація знань щодо нормативно-правової бази закладів загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням, зокрема організація роботи  вчителя та асистента вчителя. Основні завдання вчителя інклюзивного навчання в закладі освіти».

Роль асистента вчителя інклюзивного навчання в закладі загальної середньої освіти» розкрила Інна Дяков, методист ХОІППО.

Про співпрацю інклюзивно-ресурсного центру з органами влади різних рівнів та результати роботи команди однодумців у сфері підтримки інклюзії, форми комунікації фахівців (консультантів), спрямовані на поширення в громадськості світогляду щодо інклюзії, розповіла Наталя Ткачук, директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Летичівської селищної ради.

У рамках практичного модуля поділились власним досвідом:

Іраїда Полуденна, фахівець (консультант) КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Летичівської селищної ради (вчитель-логопед), яка розповіла про методичний супровід інклюзивного навчання в громадах Летичівської та Меджибізької ТГ, його різновиди, особливості проведення, новітні форми;

Інна Сулима, фахівець (консультант) КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Летичівської селищної ради (практичний психолог), висвітлила питання створення якісного інклюзивного середовища в закладі загальної середньої освіти: процес створення ресурсних кімнат в Меджибізькій та Летичівській ТГ, шляхи фінансування та функціонування ресурсних кімнат, співпраця голів громад у вирішенні питань в створенні сприятливого середовища для дітей з особливими освітніми потребами;

Людмила Кондратюк, асистент вчителя Летичівського ліцею №2, розповіла про розвиток творчого потенціалу дитини з особливими освітніми потребами в інклюзивному середовищі, а також роль взаємодії асистента вчителя та педагогів у даному процесі.

Учасники семінару-практикуму мали можливість обговорити застосування різних стратегій роботи, які сприяють міжособистісній співпраці між інклюзивно-ресурсним центром та закладом загальної середньої освіти.