Превентивне виховання в роботі класного керівника

Під гаслом «Наше натхнення в учнях! Навчаймо дітей помічати радощі в кожній миттєвості життя на перспективу світлого майбутнього» 27 квітня 2023 на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти в онлайн-режимі проведено обласний науково-методичний вебінар-практикум з питання превентивного виховання, важливої ролі класних керівників в організації виховної діяльності в закладі освіти в рамках упровадження педагогіки партнерства.

У вебінарі взяли участь: відповідальні за виховну роботу територіальних громад, заступники директорів з виховної роботи, голови методичних об’єднань класних керівників.

Під час комунікативного практикуму акцентовано, що школа – це ідеальне середовище для введення навчальних програм превентивної освіти, окреслено напрями здійснення превентивних заходів серед дітей та молоді в умовах воєнного стану в Україні.

Відкрив захід та привітав учасників Гончарук Г. М., завідувач науково-методичного центру виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень Хмельницького ОІППО.

Зосередила увагу на необхідності реалізації основних положень Концепції безпеки закладів освіти та створення безпечного освітнього середовища в закладах освіти Харчук А. М., проректор з навчально-методичної роботи Хмельницького ОІППО.

Акценти «Превентивного виховання в роботі класного керівника на засадах педагогіки партнерства» висвітлила Баля С. А., методист науково-методичного центру виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень Хмельницького ОІППО.

З питанням «Моніторингові показники та превентивне виховання учнів в умовах воєнного стану» виступив та ознайомив з результатами соцопитування і досліджень, проведених за сприяння ЮНІСЕФ, Кучерук А. В., методист науково-методичного центру виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень Хмельницького ОІППО.

Важливі психологічні аспекти реалізації педагогіки партнерства конструктивно розкрила Пивовар Д. В., методист науково-методичного центру психологічної служби Хмельницького ОІППО.

З питанням «Кібергігієна і кібербезпека у виховному процесі» виступив Коцюбан І. І., методист науково-методичного центру навчально-інформаційного забезпечення, інформаційно-комунікаційних технологій та видавничої діяльності Хмельницького ОІППО.

Ділилась педагогічним досвідом стосовно превентивного виховання у світлі сучасних змін Сіра Н. А., заступник директора з виховної роботи Городоцького ліцею № 1 Городоцької міської ради Хмельницької області.

У підсумках проведеного вебінару-практикуму учасникам заходу пропоновано надалі обмінюватися досвідом, ділитися своїми напрацюваннями з актуальних проблем виховної роботи в закладах освіти, зокрема успішної реалізації превентивного виховання.