Проведено семінар-практикум «Сучасні підходи в роботі вчителя-реабілітолога з дітьми з особливими освітніми потребами»

6 квітня 2023 року відповідно до плану роботи Хмельницького ОІППО обласним ресурсним центром підтримки інклюзивної освіти (завідувач Синявська Г.О.) спільно з Департаментом освіти і науки Хмельницької ОВА (директор Басюк Д.І.) та Хмельницьким національним університетом (ректор Матюх С.А.) проведено семінар-практикум «Сучасні підходи в роботі вчителя-реабілітолога з дітьми з особливими освітніми потребами».

Метою заходу було вдосконалення професійної компетентності фахівців (консультантів) інклюзивно-ресурсних центрів (вчителів-реабілітологів) та ознайомлення учасників семінару-практикуму з досвідом роботи щодо удосконалення існуючих та впровадження нових форм і методів роботи з дітьми з особливими освітніми потребами під час корекційно-розвиткових занять.

З вітальним словом до учасників семінару від Хмельницького національного університету звернулися ректор Сергій Матюх та завідуючий кафедрою фізичної терапії, ерготерапії Олег Базильчук.

Зі вступним слово щодо актуальності, потреб і можливостей обміну досвідом та напрацюваннями виступила головний спеціаліст сектору спеціальної освіти та інклюзивного навчання Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Аліса Генега.

Про роботу та роль вчителя-реабілітолога в інклюзивно-ресурсному центрі розповіла завідувач обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ХОІППО Ганна Синявська.

Практичний досвід презентували фахівець (консультант) вчитель-реабілітолог Чемеровецького ІРЦ Максим Бойко, який розкрив питання «Нові та ефективні методи корекційної роботи вчителя-реабілітолога з дітьми з особливими освітніми потребами» та фахівець (консультант), вчитель-реабілітолог Віньковецького ІРЦ Оксана Івахова про «Розвиток міжпівкульної взаємодії у дітей з особливими освітніми потребами на заняттях з лікувальної фізичної культури».

Своїми напрацюваннями з теми «Сенсорна інтеграція та розбір клінічного випадку в світлі сенсорної інтеграції» поділилися доцентка кафедри фізичної терапії ерготерапії ХНУ Інна Солтик та викладачка кафедри фізичної терапії ерготерапії ХНУ Людмила Басенко.

Також під час практичної частини учасники мали змогу розібрати кейси та шляхи вирішення різних випадків.

Підсумки роботи семінару-практикуму підвела директор Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Дарія Басюк.

Учасники семінару-практикуму в тісному колі професійного спілкування обмінялися думками та побажаннями щодо подальшої співпраці.

Завідувач ОРЦ                                                                            Ганна СИНЯВСЬКА