Семінар-нарада з територіальним громадами з питань професійного розвитку педпрацівників.

20 грудня відбулась семінар-нарада з представниками структурних підрозділів з питань освіти органів місцевого самоврядування, директорами центрів професійного розвитку педпрацівників з питань партнерської взаємодії з інститутом у 2023 році.
Ректор інституту В. Очеретянко підсумував результати спільної роботи у 2022 році та окреслив плани на наступний рік, зазначивши, що особливо результативними були спільні заходи щодо проведення учнівських і учительських конкурсів і змагань, навчання учителів з питань впровадження нового Державного стандарту базової середньої освіти, проведення конференцій, круглих столів з актуальних питань регіональної освіти, проведення спільних заходів з органами управління освітою для педагогічних працівників територіальних громад. У 2023 році інститут продовжить діяльність з підвищення кваліфікації та підтримки професійного розвитку педпрацівників, проведення обласних етапів учнівських та учительських конкурсів, координації низки міжнародних, всеукраїнських та регіональних проєктів і програм.

Перший проректор інституту І. Гіджеліцький розкрив організаційні аспекти проведення III етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад.
Шляхи забезпечення методичної підтримки професійного розвитку педагогічних працівників окреслено у виступі завідувачки НМЦ професійного розвитку керівних та педагогічних працівників установ і закладів дошкільної та загальної середньої освіти О. Кошки. Основні акценти:

  • формування змісту науково-методичної роботи з педпрацівниками, визначення векторів професійного розвитку з орієнтацією на професійні стандарти та державні стандарти освіти;
  • планування та визначення траєкторії професійного розвитку педагогічних працівників, вироблення сучасних підходів до проведення засідань професійних спільнот;
  • нові вектори партнерства: спільні заходи методистів ХОІППО та ЦПР ПП з видачею сертифікатів для педпрацівників області; семінари для територіальних громад (вибір із запропонованої тематики);
  • семінари для територіальних громад (тематика пропонується громадами); виїзні тематичні зустрічі мобільних груп методистів з педпрацівниками на базі територіальної громади.

Освіта 4.0.: цифровізація, навчання впродовж життя, аналізування тощо.
Головний спеціаліст відділу освіти, туризму, молоді та спорту Білогірської селищної ради Н. Артемчук поділилась досвідом забезпечення методичної підтримки професійного розвитку педпрацівників у громаді. В основі – системна групова та індивідуальна робота з керівними кадрами; підтримка шкільної методичної роботи, участь учителів-предметників у методичних формах роботи інституту; партнерство з ХОІППО, Управлінням Державної служби якості освіти у Хмельницькій області.

Новий рік відкриває нові можливості для партнерської взаємодії, адже мета єдина – формування регіонального освітнього середовища для педагогічних працівників як одного із ефективних зовнішніх ресурсів професійного розвитку.