Нас навчають: семінар з основ кібербезпеки

В умовах введення воєнного стану в Україні особливої уваги заслуговує питання інформаційної безпеки учасників освітнього процесу. Інформаційна політика країни-агресора, масові дезінформаційні кампанії, соціальні мережі як суб’єкти впливу в інформаційному просторі, низький рівень інформаційної культури та медіаграмотності суспільства – все це призводить до підвищення рівня інформаційної загрози як держави в цілому, так і її громадян.

Компанія CRDF Global в Україні за підтримки Ради національної безпеки і оборони України, Національного координаційного центру кібербезпеки, Державного Департаменту США та завдяки підписанню  головою обласної ради Віолетою Лабазюк Меморандуму про взаєморозуміння провела 29-30 листопада для працівників Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти семінар «Основи кібербезпеки: кібергігієна та методи викладання». Взяти участь у заході можна було як в очному, так і в дистанційному режимі, тому долучились до нас і колеги з територіальних громад. Саме Хмельниччина є однією з поки що трьох областей, які є учасниками пілотування щодо впровадження безпечних інформаційно-комунікаційних технологій в територіальних громадах. 

Під час семінару було розглянуто сучасні загрози у сфері кібербезпеки, узагальнено правила  захисту комунікації та кореспонденції, обговорено приклади і способи протидії соціальній інженерії, запропоновано методи роботи з дорослими та дітьми під час навчання, а також презентовано курс для учнів «Основи кібербезпеки». 

У планах організаторів – провести подібні семінари для вчителів-предметників, зокрема почати з вчителів інформатики, на яких більше заглибити педагогів саме в курс для учнів різних вікових груп. 

Ми вдячні організаторам за можливість взяти участь у семінарі та зі свого боку будемо інтегрувати отримані знання як на курсах підвищення кваліфікації педагогічних працівників, так і на інших освітніх заходах, які проводить інститут.