Особливості надання психологічної допомоги дітям внутрішньо переміщених осіб

19.05.2022 р. Хмельницьким обласним навчально-методичним центром психологічної служби проведено онлайн-семінар «Особливості надання психологічної допомоги дітям внутрішньо переміщених осіб».
До заходу долучились 60 відповідальних за психологічну службу в територіальних громадах, а також фахівці-практики, представники соціальних служб.
З поведінковими реакціями дітей і підлітків під час війни, факторами, що є важливими до травми, під час травми та після неї, а також психологічними особливостями підтримки дітей, техніками зниження гостроти реакції на психотравмуючу ситуацію та способами релаксації ознайомила у своєму виступі фахівців Матвійчук Тетяна – дитячий, підлітковий та сімейний психолог, канд. психологічних наук, член правління ГО «Хмельницьке об’єднання психологів та психотерапевтів».
Практичний психолог Катерина Радченко презентувала досвід роботи Волонтерського освітнього центру для вимушено переміщених дітей та батьків «Територія щастя», який функціонує на базі Шепетівської ЗОШ №1 ім. М. Островського.
Олександра Коцюк – провідний психолог Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернула увагу на запити та важливість надання послуги психологічного консультування внутрішньо переміщеним сім’ям.
Заступник директора обласного центру соціальних служб Наталія Мельник наголосила на важливості міжсекторальної взаємодії і мультидисциплінарного підходу до питань вирішення проблем внутрішньо переміщених сімей з дітьми.
У своєму виступі завідувачка ОНМЦ ПС Жанна Страшнюк звернула увагу фахівців на емоційно-психологічний стан внутрішньо переміщених осіб, що пережили травматичний досвід; окреслила основні завдання психологічної допомоги дітям із внутрішньо переселених сімей в освітніх закладах та ознайомила з орієнтовним планом психологічного супроводу дітей, які зазнали впливу стресових чинників. Звернула увагу фахівців, що основною метою психологічного супроводу вимушено переміщених осіб в умовах війни є психологічне забезпечення підтримки адаптивних ресурсів дітей та їх батьків, стабілізації їх емоційної сфери; формування стійкості до стресу.
Методист Центру Людмила Пастух у своєму виступі розглянула актуальні питання взаємодії практичних психологів, соціальних педагогів закладів освіти з батьками та педагогами в контексті надання психосоціальної допомоги дітям з сімей ВПО. Акцентувала увагу на чинниках та факторах ефективності роботи фахівців психологічної служби з ВПО. Розглянула основні рекомендації для педагогів та батьків щодо покращення адаптивного процесу дітей з ВПО до нових умов життя та навчання. Ознайомила з ефективними практиками підвищення особистісних ресурсів ВПО.
Принагідно, щиро дякуємо доповідачам за активність, небайдужість та високий професіоналізм!
Сьогоднішня зустріч ще раз засвідчила, що фахівці Хмельниччини гідно тримають психологічний фронт, впевнено крокуючи до Великої Перемоги.