«Універсальний дизайн в освіті»

На замовлення Кам’янець-Подільської міської ради 21.04.2022р. для керівників закладів освіти проведено авторський навчальний вебінар кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри педагогіки та психології ХОІППО Бирко Н.М. з теми «Універсальний дизайн в освіті».

Під час заходу Надія Михайлівна ознайомила слухачів з поняттям універсального дизайну та його функціями, застосуванням даної концепції в освітній сфері, навела приклади поширення і застосування в практичній діяльності принципів універсального дизайну в освіті, подолання існуючих бар’єрів, які заважають або обмежують рівний доступ до освітніх послуг особам з особливими потребами; проаналізувала нормативно-правові документи з впровадження та дотримання сучасних стандартів архітектурної доступності закладів освіти задля покращення умов і включення людей з інвалідністю в освітню сферу життєдіяльності.

Яскравим прикладом щодо створення успішного інклюзивного середовища з врахуванням принципів універсального дизайну та розумних пристосувань стала спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ст. №8 м. Хмельницького. Директор закладу Коріньовський Сергій Петрович поділився з колегами досвідом щодо пошуку джерел фінансування універсального дизайну в своєму закладі під час його становлення та подальшого розвитку. Заступниця директора з навчально-виховної роботи цієї школи Маланчій Валентина Олександрівна показала можливості додаткових джерел фінансування концепції універсального дизайну через участь у різноманітних проєктах (міського, всеукраїнського та міжнародного рівнів) та залучення у заклад грантових коштів.