Електронна бібліотека юннатів Хмельниччини – інноваційне цифрове джерело освіти і знань для дітей, учнівської та студентської молоді нашого краю

З метою забезпечення інформаційно-методичної підтримки організації навчального процесу у дистанційному форматі в умовах протиепідемічного карантину та надання педагогам, студентам, учням і вихованцям закладів освіти області вільного доступу до цифрованих змістовних та цікавих джерел знань про природу й цікаві місця, визначні події і відомих людей рідного краю, Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді. створював їм усім можливості для раціонального використання оцифрованої літератури Електронної бібліотеки юннатів Хмельниччини.

         Ці книги, як у минулому, так і в нинішньому навчальному році, завдяки своїй доступності в мережі Інтернет, ставали в нагоді вчителям і викладачам, студентам і учням, педагогам-позашкільникам та їх вихованцям під час лекцій, уроків, занять гуртків у режимі он-лайн та самопідготовки.

         Варто відмітити, що свою електронну бібліотеку, де нині розміщено десятки оцифрованих власними силами й за допомогою ТОВ «Поліграфіст», виданих за сприяння та фінансової підтримки Хмельницької ОДА і депутатського корпусу Хмельницької обласної ради у попередні роки книг природничо-краєзнавчого, еколого-натуралістичного, національно-патріотичного, науково-популярного і навчально-методичного змісту, хмельницькі натуралісти наполегливо створювали за підтримки Національної академії педагогічних наук України, Національного ЕНЦУМ Міністерства освіти і науки України, Хмельницького та Кам’янець-Подільського імені Івана Огієнка національних університетів, Хмельницького ОІППО й Хмельницького ОУЛМГ.

         Друкована тематична література хмельницьких натуралістів уже неодноразово отримувала високі оцінки педагогів і науковців Хмельниччини, України, довоєнної Росії, Білорусі та Польщі, відзначена високими нагородами національного й міжнародного ґатунків і користується особливим попитом юних і дорослих читачів у шкільних та громадських бібліотеках, а нині  оцифровані варіанти книг можуть у будь-який час безперешкодно використовувати для навчання не лише школярі й студенти зі своїми педагогами, а й кожен бажаючий, кому доступний Інтернет.

Педагоги Хмельницького ОЕНЦУМ  та їх творчі науково-освітянські групи, що працюють під патронатом НАПН України, цілеспрямовано продовжують роботу над поповненням своєї електронної бібліотеки новими літературними джерелами і сподіваються, що незабаром вона поповниться новим виданням – ілюстрованим навчальним посібником для учнівської та студентської молоді «Фауна Хмельниччини».

Усі авторські права на книги електронної бібліотеки юннатів Хмельниччини застережені законодавством України, тому автори без будь-яких вимог, обмежень, застережень чи претензій надають для неї свої книги юннатам, а фахівці ТОВ «Поліграфіст» допомагають з їх цифруванням.

         Під час реалізації цього інноваційного просвітницького проекту, започаткованого ще в 2014 році, хмельницькі натуралісти, поряд з власними, використовували також ресурси сайтів Хмельницького ОІППО та Національного ЕНЦУМ, на які регулярно розміщували видані раніше і нові оцифровані книги та навчально-методичні розробки педагогів-новаторів й у наступні 2015-2021 роках. Також ці книги в цьому році стали основою електронної бібліотеки лісівників на сайті Хмельницького ОУЛМГ.

         Природничо-краєзнавчу та іншу навчальну й методичну літературу електронної бібліотеки юннатів Хмельниччини, яка так знадобилася і пригодилася під час протиепідемічного карантину, можна легко знайти і скачувати, чи відкрити й читати, використовуючи її окремі гіперпосилання на обрані книги, на сторінці сайту Хмельницького ОЕНЦУМ за посиланням http://hoencum.km.ua/?page_id=5 та на сайті Національного ЕНЦУМ за посиланням: https://nenc.gov.ua/?p=7438.  Перелік з анотацією 36 книг (46 тис. екземплярів), створених та виданих ХОЕНЦУМ і безкоштовно переданих закладам освіти Хмельницької області див. детальніше за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1sB_u_tCUqcF_YMYs60uUwL9aT4AFHtld/view.

Наталія Міронова, доктор с/г наук, завідувачка кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету.

Лілія Мирна, методист біології та екології Хмельницького обласного ІППО.