Відбувся обласний семінар-практикум з попередження насильства

14-15 квітня 2021 року НМЦ «Професійного розвитку, охорони праці та виховної роботи» був проведений он-лайн семінар-практикум за посібником «Попередження насильства в закладах освіти: загальношкільний підхід», виданим  БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї».

 Команди Деражнянського ліцею №2,  Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ст. №4, Дунаєвецької ЗОШ  І-ІІІ ст. Новодунаєвецької селищної ради,  Летичівського ліцею №2,  Красилівського НВК «Гімназія та ЗОШ І ст., Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ст. №22 ім. О. Ольжича опрацювали модулі:  «Явище насильства в закладі освіти», «Безпечне і доброзичливе освітнє середовище» «Загальношкільний підхід: від теорії до дій»; обговорили ситуації, запропонували рішення;  розробили та презентували проєктиПолітики закладу освіти щодо попередження насильства,  плану роботи ЗЗСО з попередження насильства та булінгу,  КБОСу (кодексу безпечного освітнього середовища), моделі безпечної, здорової (ідеальної ) школи.

Специфікою семінару є те, що до складу команд входили не лише педагогічні працівники, а й представники батьківської громадськості, учнівського самоврядування. Учасники мали можливість заздалегідь ознайомитись з Посібником, виконати стартові завдання, активно взаємодіяти в ході семінару, використовуючи Mentimeter, дошку Padlet тощо.

У семінарі взяли участь Тетяна Слободян – координаторка проєктів БФ «Здоров’я жінки та планування сім’ї», укладачка посібника «Попередження насильства в закладах освіти: загальношкільний підхід», Марія Баранюк – старший інспектор з особливих доручень відділу ювенальної превенції Головного управління національної поліції в Хмельницькій області, підполковник.

Технічний супровід семінару забезпечив методист ХОІППО Олексадр Дрижал, модератором була Анна Поліщук.

Впевнені, що семінар допоможе освітянам створити безнасильницьке, доброзичливе та здорове для всіх учасників освітнього процесу середовище; заклади освіти, команди яких були учасниками семінару, і надалі будуть взаємодіяти і стануть пілотними в нашій області з питань попередження насильства та булінгу.