Стратегії освітнього процесу дистанційної форми навчання в умовах пандемії

Для керівників закладів освіти області, членів ГО «АКЗО» на виконання спільного плану роботи ХОІППО та ГО «АКЗО» 01.04.2021 р. о 10.00 год. в режимі онлайн відбувся Освітній пленер за темою: «Стратегії освітнього процесу дистанційної форми навчання в умовах пандемії» на базі навчально-виховного комплексу №10 м. Хмельницького з використанням сервісу Google Meet.
Зустріч проходила за сприяння ХОІППО, керівника, ректора інституту Віктора Очеретянка та кафедри менеджменту та освітніх інновацій, завідувача кафедри, координатора діяльності ГО «АКЗО» – Віри Гуменюк.
В форматі роботи, було розглянуто комплекс актуальних проблем та питань щодо організації дистанційного навчання з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, учасники ознайомились з освітянською практикою організації освітнього процесу за даною формою роботи НВК №10 м.Хмельницького.
З вітальним словом до керівників закладів освіти Хмельничинни та учасників заходу звернулася Віра Гуменюк, яка відзначила актуальність теми зустрічі, важливість опанування цифровими інструментами, новими педагогічними підходами та методиками до освітнього процесу у формі дистанційної освіти під час віддаленого навчання керівників закладів, педагогів. Віра Василівна передала вітання від Віктора Очеретянка учасникам зустрічі, також привітала переможців фахового конкурсу «Керівник 2021 року» та побажала змістовної, цікавої роботи.
Таміла Соболик, голова правління ГО «АКЗО» ознайомила присутніх з порядком денним, наголосивши на тому, що через пандемію коронавірусу весь світ шукає альтернативні шляхи для життя, для організації якісної освіти. В сучасних умовах саме дистанційне навчання є перспективною сферою розвитку освіти, яке забезпечує неперервність освітнього процесу у випадку надзвичайних обставин, та запросила до слова професійну команду НВК №10.

Віктор Грищук, директор закладу, привітав присутніх, презентував школу та представив питання «Проєктна діяльність, як шлях вирішення стратегічних та оперативних цілей закладу освіти на час здійснення віддаленого навчання».

Алла Янковська ознайомила учасників освітнього пленеру з ключовими аспектами організації освітнього процесу закладу у дистанційному середовищі. Цікаво та змістовно представлено технологію навчання «Розумники», як інтерактивну цифрову майстерню НУШ Євгенією Скочеляс, заступником директора з початкової школи.

Надзвичайно актуальним було питання щодо особливостей введення внутрішньошкільного контролю у корпоративному середовищі Google Workspace, яке презентувала Ілона Куліковець-Кицан, заступник директора з НВР.

Людмила Козубай, учитель трудового навчання та технологій, тренерка з медіаосвіти та використання інструментів Google змотивувала учасників заходу до навчання протягом усього життя. Саме під час дії карантинних обмежень з урахуванням сучасних вимог до якості освіти, педагог повинен займатися постійно самоменеджментом, аби забезпечити належний рівень викладання предмета з використанням ІКТ.

Організація виховної роботи в закладі в умовах пандемії теж здійснюється з використанням технології дистанційного навчання. Про це розповіла Юлія Прозоровська, заступник директора з виховної роботи.

Професійно презентували питання «Принципи застосування додатків Google Workspace для організації освітнього простору вчителя» – викладач інформатики Юлія Гончарук.

Учасники освітнього пленеру відзначили змістовність, професійність, актуальність виступів, підкреслили вироблену стратегію єдиних підходів до створення електронного освітнього середовища НВК №10 та щиро подякували адміністративному складу школи, особисто керівнику закладу.
Таміла Соболик узагальнила результати роботи освітнього пленеру, зазначивщи, що тісна співпраця, партнерська взаємодія завжди йде на користь розвитку освіти. Коротко поділилася власним досвідом роботи на сучасних освітніх платформах закладу освіти презентувавши маршрутну карту уроку та, як елемент роботи, онлайн дошку, яка є базовим інструментом навчання.
Учасники заходу подякували Вірі Гуменюк завідувачу кафедри менеджменту та освітніх інновацій ХОІППО, команді НВК №10.