Пілотний етап міжнародного порівняльного дослідження якості освіти PISA-2022

З метою виконання наказу Міністерства освіти і науки від 28 січня 2021 року № 116 «Деякі питання підготовки та проведення у 2021 році пілотного етапу міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022 та внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2020 року № 400» у період з 05 квітня по 16 травня 2021 року буде проведено пілотний етап міжнародного порівняльного дослідження якості освіти PISA-2022.
Дослідження буде проводитися вже вдруге (перше – у 2018 році), проходитиме у приміщеннях закладів освіти-учасників дослідження, проте має ряд новацій.

  1. Предметом дослідження буде, як і раніше, стан сформованості читацької, математичної та природничо-наукової грамотності українських учнів / студентів, проте додалась ще одна галузь – креативне мислення.
  2. У фокусі уваги цього дослідження буде вже математична компетентність (у 2018 році провідною галуззю була читацька).
  3. Додано ще один блок запитань, що стосується особливостей та ефективності навчання в умовах карантинних обмежень через поширення коронавірусної інфекції (covid-modul).
  4. Для тестування використовуватимуться не паперові носії, а електронні, та комп’ютерна техніка. Це виклик і для організаторів, і для учасників, оскільки раніше в Україні не відбувалося таких масових досліджень з використанням комп’ютерної техніки.
    Від Хмельницької області учасниками пілотного етапу обрано три заклади освіти.
    Графік проведення дослідження буде затверджено Міністерством освіти і науки України.
    Ознайомитися з інформацією щодо міжнародного порівняльного дослідження якості освіти PISA можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти https://testportal.gov.ua/pisa/ та на окремому порталі за покликанням http://pisa.testportal.gov.ua/