Проєкт «Безпечна та дружня до дитини школа»

Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та Департаментом освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації  розпочато низку вебінарів «Безпечна та дружня до дитини школа».

17 листопада 2020 року вебінар за даною тематикою відбувся для керівників закладів освіти міст обласного підпорядкування.

У роботі вебінару взяли участь І. Вашеняк, проректор ХОІППО, О.Поліщук, головний спеціаліст відділу професійної освіти та виховної роботи  Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації, А.Поліщук, методист основ здоров’я НМЦ виховної роботи та позашкільної освіти ХОІППО.

Проєкт «Безпечна та дружня до дитини школа» реалізовувався за підтримки Міністерства освіти і науки України, ЮНІСЕФ, Всеукраїнської ГО «Здоров’я через освіту». Донецька та Луганська області були пілотними в реалізації проєкту у 2018-2019 роках. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з досвідом роботи закладів освіти Донецької області у цьому проєкті, який представила В. Поуль, завідувачка кафедри психології та розвитку особистості Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Даний проєкт не має часових обмежень, адже вдосконалення як особистості, так і закладу освіти відбуваються упродовж всього життя. Онлайн система самооцінювання та планування змін за індексом безпеки та здоров’я школи, розроблена та запропонована ГО «Здоров’я через освіту» за підтримки ЮНІСЕФ та Міністерства освіти і науки України, апробована в пілотних областях, доказала свою дієвість та результативність.

Ознайомлення з онлайн системою самооцінювання освітнього закладу в царині безпеки та здоров’я, з досвідом роботи наших колег Донецької та Луганської області  – це лише перший крок.

Пройшовши навчання на онлайн курсах за посиланням http://scfs.multycourse.com.ua/ua/ та тренінгу на базі ХОІППО за програмою «Безпечна та дружня до дитини школа», розробивши власний план розвитку та вдосконалення закладу, можемо і маємо кожний освітній заклад зробити безпечним та дружнім до дитини. І не лише до дитини. Кожен заклад має стати таким, «у якому діти і дорослі почуваються захищеними та комфортно, який дарує особливий час і відчуття єдності, надає «точку опори» і можливість проявити себе, вселяє надію і породжує впевненість у майбутнє».

Нормативна база (презентація) – https://drive.google.com/file/d/1gwArT4xKGimha6DlfWSyE8cf235m9tYt/view?usp=sharing

Презентація ключових питань проекту “Безпечна та дружня до дитини школа” – https://drive.google.com/file/d/1HSC-PlDkILdGugjicjEHJegSIhFi0ANE/view

Ресурси та алгоритми дій (презентація) – https://drive.google.com/file/d/19KglNdQJc13evx4-1tnC-20WXHszbz5d/view

«Як відбувається і що дає впровадження концепції «Безпечна і дружня до дитини школа»? (презентація)
Поуль Валентина, завідувач кафедри психології та розвитку особистості Донецького ОБЛІППО, кандидат психологічних наук, доцент – https://drive.google.com/file/d/1Rs2dSDnHJFLNCSja0-oIBMKqpQyqpsOb/view?usp=sharing

Приклади шкіл з Донецької області (відео):