Сучасні підходи до організації виховної роботи в закладах загальної середньої освіти

У Концепції Нової української школи задекларовано, що школа буде не лише навчати, але й «формувати ціннісні ставлення і судження, які слугують базою для щасливого особистого життя та успішної взаємодії з суспільством».

Зараз ініціативу можна проявляти вільно, але має бути готовність узяти на себе відповідальність. Не треба вказувати молоді що робити, вона розбереться сама. Важливим є виховати в ній правильні цінності і дати правильні орієнтири.

Саме така мета обласного науково-практичного семінару-практикуму «Сучасні підходи до організації виховної роботи в закладах загальної середньої освіти», організаторами якого стали науковці і практики Хмельницького ОІППО ім. А. Назаренка Харчук А.М., проректор з науково-методичної роботи, Гончарук Г.М., завідувач НМЦ виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень, методисти Орловська Н.М. та Фарварщук В.П.

Семінар відбувся 29 лютого 2024 року на базі Городоцької територіальної громади. Учасниками семінару-практикуму були заступники директорів ЗЗСО з навчально-виховної, виховної роботи, голови методичних об’єднань класних керівників, бібліотечні працівники.

Змістова частина семінару була наповнена надзвичайно актуальними питаннями виховання:

«Шкільне волонтерство, як спосіб реалізації програми національно-патріотичного виховання учнівської молоді»(Харчук А.М.).

«Стратегічні підходи до моделювання виховної системи закладу загальної середньої освіти», «Створення сприятливих умов для життєтворення та самореалізації зростаючої особистості, усвідомлення власної унікальності та свого життєвого призначення» (Орловська Н.М.).

«Науково-методичний супровід професійної діяльності бібліотечних працівників в умовах освітніх змін», «Розвиток професійної компетентності бібліотечного працівника закладу загальної середньої освіти», майстер-клас «Storiteling – мистецтво складання цікавої розповіді» (Фарварщук В.П.).

Про важливість виховання в умовах війни і післявоєнної відбудови акцентував у своєму виступі «Проєкція освітнього маркетингу на реформування освіти Городоцької громади» начальник відділу освіти, молоді та спорту Городоцької міської ради Рибак С.В.

Підсумком методичного заходу стали рекомендації щодо стратегічного планування системи виховної роботи, створення моделі виховної роботи в контексті програм виховання «Нова українська школа у поступі до цінностей» та «Виховання смисложиттєвих цінностей підлітків в умовах євроінтеграційного поступу України», а також позитивний досвід їх впровадження на Хмельниччині.

Вдячні начальнику, працівникам відділу освіти, молоді та спорту, центру професійного розвитку педагогічних працівників Городоцької міської ради, Гріх Т.В. директору Кузьминського ліцею Городоцької громади за створення атмосфери творчості, небайдужості до важливої ділянки освітнього процесу – виховання в контексті реформування освіти.