МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Міжнародний день рідної мови – свято, проголошене на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року, щоби підтримати самобутність, важливість кожної мови та її цінність для народу, сприяти мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day). Дата для свята була вибрана на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеші 21 лютого 1952 року.

Згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Мова – невідмінна частина ідентифікації населення, дорогоцінний скарб кожного народу.

З історії. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата в Бангладеші стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови. За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 р., цей день відзначаємо й ми, українці.

Носії рідної мови. Є мови, якими розмовляють мільйони. Водночас є і такі, якими спілкується орієнтовно 10 тис. осіб. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, якими розмовляють менше ніж 100 осіб, не задокументовані.

Українською мовою у світі послуговуються від 41 до 45 млн осіб; вона є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців та входить до третього десятка найпоширеніших мов.

«Закарпатська мова». Поліетнічне Закарпаття, можливо, найкраще розуміє питання рідної мови. Водночас багато хто послуговується і поняттям «закарпатська мова». Власне, ідеться не про мову, а про некодифіковані говірки та діалект. Діалект – це форма живої народної мови. «Закарпатська мова» – говір південно-західного наріччя української мови, а підтвердженням є твори закарпатських письменників.

Рідна й державна мови. Не завжди поняття «рідна мова» (материнська мова) і «державна мова» (мова, вживання якої обов’язкове в офіційних документах та загалом у публічних сферах суспільного життя в державі (законодавство, управління, судочинство, освіта тощо)) збігаються. Наприклад, на Закарпатті рідною мовою може бути угорська, але державна – тільки українська.

Перехід сфери обслуговування на українську мову. Державною мовою в Україні є українська мова; рідна мова – у частини українська, у частини – угорська, румунська, словацька… Важливо берегти рідну мову, але в офіційній та публічній сферах маємо послуговуватися державною українською.

Уся сфера обслуговування в Україні з 16 січня 2021 перейшла на українську мову. Отож, персонал має звертатися виключно українською мовою. Також на обов’язкову українську мову спілкування переходять усі суб’єкти господарювання.

Експерти стверджують… Натепер приблизно половині із 6 тисяч розмовних мов світу загрожує зникнення. Тож, у ЮНЕСКО впевнені, що створення свята – це важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур і зберігати повагу до мови як показника культури.

В Україні рідній мові присвячене ще одне свято – День української писемності та мови, яке відзначають 9 листопада (у день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця).

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Головні функції, що виконує мова, – комунікативна, мислеоформлююча, пізнавальна, емоційна, виражальна тощо.

Розмовляти рідною мовою – важливо й потрібно; потрібно навчати дітей рідної мови.

Бо ми всі – Україна!

Рекомендуємо:

– вікторину до Міжнародного дня рідної мови «Українці – про мову яскраву, дзвінку й чудову». URL: https://znayshov.com/News/Details/viktoryna_ukraintsi_-pro_movu_Yaskravu_dzvinku_i_chudovu

– до Дня рідної мови.

URL: https://znayshov.com/News/Details/do_dnia_ridnoi_movy