Відбувся онлайн-семінар «Теоретико-практичні засади партнерської взаємодії соціономічної та освітньої сфер»

26 квітня 2022 року на базі Хмельницького національного університету відбувся науково-методичний онлайн-семінар «Теоретико-практичні засади партнерської взаємодії соціономічної та освітньої сфер», який було заплановано на 24 лютого, але відтерміновано через запровадження воєнного стану.

Ініціатором проведення заходу стала Науково-дослідна лабораторія «Креативної педагогіки та зв’язків із громадськістю» кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки ХНУ, одним зі співорганізаторів – Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Захід об’єднав науковців та педагогів-практиків із багатьох куточків України, в тому числі з областей, охоплених вогнем активних бойових дій – Житомирської, Запорізької, Луганської, Миколаївської та ін.

На семінарі розглядалися питання, окреслені програмою заходу, зокрема:

1. Методологія партнерської взаємодії.

2. Соціальні, освітні, правові, економічні, медичні аспекти партнерської взаємодії в Україні в умовах пандемії Соvid-19.

3. Партнерська взаємодія суб’єктів освітнього процесу закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), передвищої, вищої та післядипломної освіти.

4. Академічна мобільність – формат партнерської взаємодії суб’єктів закладів освіти.

5. Педагогіка партнерства – ключовий компонент Нової української школи.

6. Креативні освітні, соціальні, психологічні моделі та технології партнерської взаємодії, їх використання у роботі з батьками здобувачів освіти.

7. Теоретико-практичні аспекти професійної підготовки фахівців освітньої та соціальної сфер до партнерської взаємодії.

Учасники науково-практичного заходу від Хмельницького ОІППО Ірина ВАШЕНЯК (кандидат історичних наук, доцент, проректор інституту), Андрій ГУЛЕВАТИЙ (кандидат психологічних наук, доцент, декан факультету інституту) та Надія БИРКО (кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри педагогіки та психології) презентували власні наукові надбання та досвід і перспективи впровадження окремих науково-педагогічних напрацювань у діяльність закладів дошкільної та загальної середньої освіти області https://hoippo.km.ua/?p=5902. Матеріали семінару узагальнено в збірнику матеріалів (тез), який розміщено у репозитарії Хмельницького національного університету. Його також можна переглянути за покликанням: https://hoippo.km.ua/?p=5904 .