Відбувся семінар для вчителів іноземних мов

29 серпня 2024 року відбувся семінар, організований методистами іноземних мов ХОІППО ім. А. Назаренка Тетяною Мороз та Ларисою Луценко у рамках підготовки до викладання іноземних мов в новому навчальному році, який був покликаний сприяти професійному розвитку вчителів. Захід зібрав освітян для обговорення актуальних викликів та перспектив у сфері викладання іноземних мов.

Основні питання семінару:

  • Фокус на професійний розвиток вчителя – виклики та перспективи. Спікери поділилися інноваційними підходами до розвитку професійних навичок учителів. Обговорювалися сучасні вимоги до кваліфікації педагогів і можливості для їх вдосконалення.
  • Тенденції оновлення цілей і змісту навчання іноземних мов у 7 класах гімназії. Учасники отримали інформацію про нові тенденції у змістовому наповненні навчальних програм, що відповідають сучасним освітнім стандартам і потребам учнів.
  • Особливості оцінювання і контролю навчальних досягнень з іноземної мови учнів 7 класів закладів загальної середньої освіти. Обговорено нові підходи до оцінювання і контролю знань, які допомагають адекватно оцінювати навчальні досягнення учнів.

Додатковий блок інформації вчителі отримали з наступних питань:

    • Розвиток критичного мислення учнів гімназії засобами іноземної мови в умовах освітнього іншомовного комунікативного середовища.
    • Медіація як новий вектор розвитку сфери шкільної іншомовної освіти України.

До участі в заході було запрошено науковців відділу навчання іноземних мов Інституту педагогіки НАПН України Редько В. Г., доктора педагогічних наук; Горошкіна І. О., кандидата педагогічних наук; Печенізьку С. С., кандидата філологічних наук; Ройзнер А. Л., вчительку англійської мови Дунаєвецького ліцею №4.

У секції вчителів німецької мови взяли участь представники Гете інституту: Тетяна Павлова, референт, Педагогічна кооперація з німецької мови, Гете інститут Мюнхен; Світлана Балашова, координаторка проєктів педагогічної кооперації з німецької мови, Гете інститут, Київ; Ірина Валуєва, асистентка проєкту «Педагогічна кооперація з німецької мови». Вони ознайомили присутніх з актуальними програмами та ресурсами Гете-інституту для підвищення кваліфікації вчителів німецької мови та новітніми можливостями  для професійного розвитку.

Секція вчителів англійської мови була присвячена питанням моделювання уроку англійської мови з урахуванням критеріїв Державного стандарту базової середньої освіти (на прикладі 7-го класу НУШ). Методистка міжнародного освітнього центру Дінтернал Ед’юкешн Олена Міходуй ознайомила учасників з інноваційними прийомами планування якісного уроку англійської мови в НУШ.