Літня школа стійкості – 2024/2025  

Творчо налаштувати, дізнатись про новації надзвичайно важливої ділянки освітнього процесу – виховання, удосконалення виховного безпечного середовища стало змістовим наповненням майстерки заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти міста Хмельницький, що була організована в рамках «Літньої школи стійкості-2024». Освітян гостинно приймала чудова школа, прекрасний колектив початкової школи №1 м. Хмельницький. Спікерами заходу були Орловська Надія, методист виховної роботи науково-методичного центру Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка, та Сокальська Ольга, методист центру професійного розвитку педагогів департаменту освіти Хмельницької міської ради.

Окреслюючи основні завдання нового навчального року, Орловська Н.М. наголосила на шляхах їх реалізації в умовах воєнного часу. Заступники директорів з виховної роботи отримали слушні поради щодо організації виховної роботи в ЗЗСО, оновлення системи і моделі у 2024-2025 навчальному році.

Корисною була дискусія, пошуки новизни щодо планування роботи заступників директорів з виховної роботи, педагогів-організаторів, класних керівників. Особлива увага зверталась на національно-патріотичне виховання, збереження української ідентичності, наступність .

Заступникам рекомендовано використовувати сучасні програми виховання «Нова українська школа у поступі до цінностей», «Виховання смисложиттєвих цінностей дітей та підлітків в умовах євроінтеграційного процесу», авторами яких є науковці інституту проблем виховання та його директор І.Д.Бех.

Про те, що надзвичайно важливим є оновлення змісту, форм та методів виховання переконливо, на конкретних прикладах обґрунтувала Надія Михайлівна, порадивши досвід авторських шкіл України, експериментальних ЗЗСО всеукраїнського рівня з актуальних питань виховання, інших джерел сучасного досвіду виховання в умовах воєнного стану.

Надзвичайно важливо, що під час зустрічі в атмосфері небайдужості та зацікавленості учасники творчої майстерки отримали конкретні та корисні поради, настанови на ще один непростий навчальний рік. Звучала думка, пропозиція щодо необхідного спілкування, подальшої співпраці з ХОІППО ім. А. Назаренка, НМЦ виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень.

Аудиторія була надзвичайно благодатною, добродушною, зацікавленою, впевненою у тім, що їхня праця так необхідна для довгоочікуваної Перемоги, нашого майбутнього.