Військово-патріотичне виховання в контексті досвіду національного супротиву

27.03.2024 року відбувся методологічний вебінар-практикум «Військово-патріотичне виховання в контексті досвіду національного супротиву».

Організатори заходу ставили за мету надати практичні рекомендації щодо моделювання системи військово-патріотичного виховання закладу освіти в сучасних умовах з акцентом на творчий та компетентнісний підходи.

Головні завдання заходу:

-ознайомити відповідальних за виховну роботу в ЦПРПП ТГ, заступників директорів з виховної, навчально-виховної роботи зі стратегічними підходами до моделювання системи військово-патріотичного виховання закладу загальної середньої освіти в контексті досвіду національного супротиву;

підвищити професійну компетентність відповідальних за виховну роботу ЦПРПП, заступників директорів з виховної роботи, педагогів освітніх закладів з організації військово-патріотичного напряму національно-патріотичного виховання.

Модератор вебінару-практикуму – Орловська Н. М., методист НМЦ.

Спрямувала роботу вебінару та висловила думки щодо окресленої теми Харчук А. М., проректор з науково-методичної роботи Хмельницького ОІППО імені Анатолія Назаренка.

У роботі вебінару взяв участь Гончарук Г. М., завідувач НМЦ виховної роботи, позашкільної освіти

У теоретичній частині виступили:

Гавлітіна Тетяна Миколаївна, завідувачка кафедри педагогіки й освітніх інновацій Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук. Її виступ «Патріотизм-основа духовної незламності українців» було побудовано на сучасних наукових підходах до теми.

Скоропляс Сергій Іванович, директор приватного закладу «Дубенська гімназія «Премудрість» акцентував на духовних цінностях в сучасному глобалізованому світі, на південно-корейському досвіді.

Практичним досвідом військово-патріотичного виховання поділились:

Печеркіна Тетяна Олександрівна, консультант ЦПРПП Старокостянтинівської територіальної громади «Методичний супровід військово-патріотичного виховання у відповідності до сучасних вимог».

Руса Тетяна Василівна, директор авторської школи козацької педагогіки ім. Ігоря Русого Пасічнянської селищної ради Старосинявської територіальної громади «Військово-патріотичне виховання сучасної молоді на козацько-лицарських традиціях українського народу».

Тимофієва Оксана Михайлівна, заступник директора з виховної роботи Гуківського ліцею Гуківської сільської ради «Військово-патріотичне виховання учнівської молоді закладів загальної середньої освіти як відповідь на вимоги часу».

Нікітчук Наталя Григорівна, заступник директора з виховної роботи Улашанівського ліцею ім. Володимира Марковського «Військово-патріотичне виховання учнівської молоді в освітньому процесі».

Пододименко Олена Олександрівна, заступник директора Гвардійського ліцею Гвардійської територіальної громади «Створення сприятливого середовища для військово-патріотичного виховання учнівської молоді».

Учасники методологічного вебінару-практикуму висловили думку про те, що захід сприяв здійсненню продуктивного професійного діалогу між науковцями, методистами та організаторами виховної роботи в територіальних громадах з надзвичайно важливого на сьогодні питання – військово-патріотичне виховання молоді.