Психологічна допомога в ситуації горювання та проживання втрати близької людини

21 березня 2024 відбувся семінар для відповідальних за психологічну службу в територіальних громадах «Психологічна допомога учасникам освітнього процесу в ситуації горювання та проживання втрати близької людини», організований Хмельницьким обласним навчально-методичним центром психологічної служби ХОІППО ім. А. Назаренка. 

Мета заходу – поглибити теоретичні уявлення про поняття психічної травми та її наслідки; виробити навички психологічного консультування і психотерапії в ситуації горювання; обґрунтувати доцільність застосування терапевтичних технік у роботі з втратою, почуттям провини та горя; сформувати вміння надавати фахову підтримку учасникам освітнього процесу в ситуації горювання.

Ірина Гнєзділова, психологиня БФ «Рокада» у своєму виступі «Особливості проживання горя та надання підтримки дітям різних вікових періодів» проаналізувала ознаки проживання горя у дітей різного віку. Звернула увагу на особливості комунікації з дітьми, що переживають ситуацію втрати на кожному віковому етапі. Визначила роль педагога та психолога у формуванні «культури співчуття» в учасників освітнього процесу та супроводі дитини в горюванні й проживанні втрати.

Антоніна Козак, психологиня по роботі з сім’ями військових закцентувала увагу фахівців на етапах та часових рамках втрати; проаналізувала реакції, фізіологічні та поведінкові розлади, а також алгоритм дій та супровід психолога на конкретних етапах проживання втрати. Практичні психологи обговорили різні полюси переживання втрати, а саме трансценденцію, відновлення чи фіксацію на горі.

Діана Пивовар, методистка навчально-методичного центру психологічної служби висвітлила питання «Збереження ресурсу в ситуації горювання та втрати: психологічна підтримка». Наголосила на важливості своєчасного виявлення та надання фахової підтримки учасникам освітнього процесу, які переживають втрату в пошуку ресурсів, набутті нових сенсів у житті.

Проректор Інституту Антоніна Харчук підкреслила актуальність піднятої теми. Зазначила важливість своєчасної психологічної допомоги учасникам освітнього процесу в ситуації горювання та проживання втрати близької людини, спрямованої на зцілення фізичних, психічних, емоційних та духовних наслідків горя.

Модерувала зустріч завідувачка ОНМЦ ПС Жанна Страшнюк.