Формування екологічної компетентності в системі виховної роботи

З метою популяризації педагогічного досвіду, нових підходів з формування екологічної компетентності в системі виховної роботи в контексті Нової української школи 31 жовтня 2023 на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти в онлайн-режимі проведено обласний науково-методичний вебінар-практикум з питання актуальності формування екологічної компетентності.

У вебінарі взяли участь: відповідальні за виховну роботу ЦПРПП, заступники директорів з виховної роботи ЗЗСО, голови методичних об’єднань класних керівників, голови методичних об’єднань педагогів-організаторів.

Під час комунікативного практикуму акцентовано на професійній компетентності педагогів освітніх закладів з організації виховної роботи екологічного спрямування на уроках та в позакласній роботі.

Відкрила захід та привітала учасників вебінару Орловська Н. М., в. о. завідувача науково-методичного центру виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень Хмельницького ОІППО імені Анатолія Назаренка.

Зосередила увагу на необхідності реалізації основних підходів щодо формування екологічної компетентності в здобувачів освіти Харчук А. М., проректор з навчально-методичної роботи Інституту.

Про здійснення екологічної освіти в закладах загальної середньої освіти в контексті вивчення та вирішення реальних проблем Хмельниччини повідомив Скрипник С. В., доцент кафедри екології та біологічних наук Хмельницького національного університету, кандидат педагогічних наук.

З питанням «Становлення і розвиток екологічної культури як форми регуляції взаємодії людини з природою: форми та методи» виступила Орловська Н. М., методист Інституту.

Акценти «Екологічної компетентності і виховної системи» висвітлила Баля С. А., методист Інституту.

З питанням «Екологічна освіта і виховання в школі» виступила Шевцова В. С., заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель біології Кадиєвецького ліцею Орининської сільської ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, старший учитель.

Важливу роль учнівських лісництв у розвитку екологічної компетентності та екологічному вихованні учнів розкрила Слободянюк Л. Ф., учитель хімії та біології Струзького ліцею Новоушицької селищної ради Хмельницької області, старший учитель.

Поділилася педагогічним досвідом щодо формування екологічної культури школярів або як виховувати в стилі ECO Сімчук Т. Р., заступник директора з виховної роботи Нетішинської гімназії «Ерудит» Нетішинської міської ради Шепетівського району Хмельницької області.

У підсумках проведеного вебінару-практикуму учасникам заходу надано практичні рекомендації щодо організації екологічного виховання учнів з акцентом на творчий та компетентнісний підходи; пропоновано надалі обмінюватися досвідом, ділитися своїми напрацюваннями щодо ефективних інструментів підвищення якості виховного процесу в освітніх закладах, з актуальних проблем виховної роботи в закладах освіти, зокрема формування екологічної компетентності в системі виховної роботи.