Міжрегіональне засідання кафедр

28 червня 2023 року з ініціативи кафедри менеджменту та освітніх технологій (завідувачка кандидат педагогічних наук, доцент Віра Гуменюк) відбулося спільне засідання чотирьох кафедр закладів післядипломної педагогічної освіти : кафедри менеджменту та освітніх технологій Хмельницького ОІППО, кафедри педагогіки й освітніх інновацій Рівненського ОІППО (завідувачка кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Гавлітіна), кафедри менеджменту освіти Волинського ІППО (завідувач кандидат фізико-математичних наук, доцент Михайло Сташенко), кафедри управління та адміністрування КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» (завідувачка доктор педагогічних наук, професор Надія Василенко). Такі міжкафедральні зустрічі проходять щорічно вже впродовж 15 років.

Цьогоріч засідання відбувалося в режимі онлайн та з розширеним колом учасників.

На засіданні розглянуто актуальні питання науково-методичного забезпечення діяльності закладів освіти в умовах сучасних викликів. Співпраця учасників вирізнялася максимальною прикладною спрямованістю – вони не лише зосередили увагу на гострих проблемах сьогодення, а й обмінялися досвідом щодо їх розв’язання, подолання тих потужних викликів, з якими сьогодні стикається галузь освіти та система післядипломної педагогічної освіти зокрема. Так, Віра Гуменюк розкрила питання науково-методичного забезпечення професіоналізації керівних та педагогічних працівників закладів освіти з урахуванням сучасних викликів. Надія Василенко привернула увагу учасників заходу до основних проблем підготовки сучасного керівника. Михайло Сташенко висвітлив актуальні питання освітнього менеджменту. Тетяна Гавлітіна наголосила на пріоритетах та результатах діяльності кафедри в нових вимірах реформи НУШ.

Загалом усі виступи учасників зустрічі були конструктивними і цікавими. Зокрема, актуальні та проблемні питання підняли у своїх виступах представники Хмельницького ОІППО. Сергій Білошицький, доктор політичних наук, доцент, професор кафедри менеджменту та освітніх технологій, поділився з колегами своїми науково-методичними доробками з проблем здійснення моніторингових досліджень у закладах ЗСО як складової побудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти та підготовки до проходження інституційного аудиту. Микола Соловей, доцент, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри менеджменту та освітніх технологій, розкрив питання підготовки керівників закладів освіти до управлінської діяльності в умовах фінансової автономії.

У цілому міжкафедральне засідання вирізнялося високим ступенем актуальності питань, що обговорювалися, не лише для працівників системи ППО, а передусім для керівних і педагогічних працівників закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти.

Учасники міжкафедрального засідання домовилися про подальшу тісну співпрацю та обмін науковими й методичними доробками з метою сприяння розвитку діяльності закладів ППО задля задоволення актуальних потреб керівних і педагогічних працівників системи ЗСО, дошкілля та позашкілля.