Проведено круглий стіл з міжнародною участю «Громадянська компетентність як ключова у формуванні демократичного суспільства України»

31 травня 2023 року на базі Хмельницького ОІППО було проведено круглий стіл з міжнародною участю «Громадянська компетентність як ключова у формуванні демократичного суспільства України». Засідання відбувалось у дистанційному форматі та об’єднало освітян Хмельниччини не лише з науковцями та педагогами-практиками різних регіонів України, а й перекинуло місток до м. Вотфорт графства Гертфордшир (Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії).

You-tube трансляція на каналі ХОІППО дозволила учасникам та усім, хто бажає, переглядати цей захід у будь-який час за покликанням https://youtube.com/live/_-0GBGOfhMM?feature=share

Програму заходу можна переглянути за покликанням: https://hoippo.km.ua/?cat=34

Відкрила засідання проректор інституту, кандидат історичних наук, доцент Вашеняк Ірина Богданівна.

З вітанням від громади міста Вотфорт до присутніх звернулась заступниця мера Аґа Дайхтон. Вона засвідчила, що Сполучене Королівство об’єдналося з нами у нашій боротьбі за свободу, і від імені народу Вотфорда висловила солідарність з народом України. У своєму виступі Пані Дайхтон також окреслила учасникам модель громадянської компетентності у Сполученому Королівстві, описала головні риси громадянської освіти в школі, охарактеризувала основні напрямки діяльності органів місцевого самоврядування з побудови демократичного суспільства. Виступ справив неймовірні позитивні враження на учасників обговорення, зробив вагомий внесок у його результати, адже було озвучено конструктивні ідеї та бачення шляхів розвитку громадянської компетентності в Україні.

На круглому столі обговорювались питання за наступною проблематикою:

  • Громадянська компетентність і демократичне суспільство України: історичний, політичний, ціннісний ракурси.
  • Дошкілля як фундамент формування громадянської компетентності українця.
  • Формування громадянської компетентності учнів в контексті викладання предметів громадянської та історичної освітньої галузі.
  • Формування громадянської компетентності учнів в контексті викладання предметів мовно-літературної і мистецької галузей.
  • Формування громадянської компетентності в контексті викладання предметів математичної, природничої, технологічної та інформатичної галузей.
  • Формування громадянської компетентності в контексті викладання предметів соціальної і здоров’язбережувальної галузі та галузі фізичної культури.
  • Система цінностей у повоєнній демократичній Україні: погляд сьогодення.

До обговорення піднятих питань долучились, зокрема:

Земський Юрій, професор кафедри міжнародної комунікації та політології Хмельницького національного університету, доктор історичних наук, професор;

Галатир Віталій, науковий співробітник Державного архіву Хмельницької області, кандидат історичних наук;

Ганаба Світлана, професор кафедри психології, педагогіки й соціально-економічних дисциплін Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, доктор філософських наук, професор;

Ремех Тетяна, завідувачка відділу суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший дослідник;

Дара Корній, українська письменниця, лауреатка премії «Коронація слова»;

Гладун Віталій, старший  викладач кафедри філософії освіти теорії й методики суспільствознавчих предметів Миколаївського ОІППО;

Махмутова Анжела, старший викладач кафедри теорії та методик суспільно-гуманітарних дисциплін Хмельницького ОІППО імені Анатолія Назаренка;

Парик Альона, вчитель історії Кам’янець-Подільського ліцею №8 Кам’янець-Подільської міської ради;

Кондратюк Любов Олександрівна, вихователь-асистент закладу дошкільної освіти №7 «Дюймовочка» Шепетівської міської ради;

Вітка Ірина Миколаївна, вчитель фізики та інформатики Ходоровецького ліцею Кам’янець-Подільської міської ради.

Учасниками засідання від імені Хмельницького ОІППО та усіх освітян Хмельницької області було висловлено подяку за підтримку України, за руку допомоги у скрутні часи, за співпрацю меру Вотфорда Пітеру Тейлору (Peter Taylor – Mayor of Watford), Міській Раді, усім жителям міста та народу Сполученого Королівства. У дарунок було передано двомовну книгу про нашу мальовничу Хмельниччину.

Як підсумок виступів та висловлених міркувань, за наслідками роботи круглого столу було ухвалено резолюцію.

Всі узагальнені матеріали заходу (програма, резолюція, збірник статей, матеріали учасників/презентації, сертифікати учасників) доступні за покликанням:

https://drive.google.com/drive/folders/1OBbjvZjYZfg5PrIH8QqLjKHUlDkKphSB?usp=sharing