Актуально, цікаво, корисно для позашкаілля

Світ живе в умовах глобальних змін та викликів сьогодення, Україна – в жорстокій боротьбі за свою незалежність і свободу. Саме з метою посилення уваги до створення умов до саморозвитку, самонавчання, оновлення змісту та реалізації інноваційних технологій в позашкільній освіті 28 квітня 2023 року проведено обласний науково-практичний вебінар заступників, методистів закладів позашкільної освіти «Розвиток у вихованців загальної культури, здатності до саморозвитку, самонавчання в умовах глобальних змін і викликів».

До роботи вебінару долучився завідувач НМЦ виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень Гончарук Г.М. Спікером вебінару була методист центру Орловська Н.М.

Теоретичні напрацювання, результати досліджень науковців для учасників вебінару висвітлила Клімкіна Н. Г., кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри педагогіки і психології. Вона цікаво і доступно розповіла про діяльнісний підхід у формуванні життєвих компетентностей вихованців закладів позашкільної освіти в умовах трансформаційних змін суспільства.

Надзвичайно актуальним був виступ директора палацу творчості дітей та юнацтва м. Хмельницького Пилипак М.М., учасника Всеукраїнського круглого столу від Хмельницької області, присвяченого позашкільній освіти під час війни. У своєму виступі вона розкрила головне завдання, що звучало на заході «Забезпечення і реалізація прав дітей на позашкільну освіту в умовах воєнного часу».

У практичній частині вебінару було продемонстровано цікавий досвід та напрями роботи, що розвивають у вихованців загальну культуру, здатність до саморозвитку, самонавчання в умовах глобальних змін та викликів.

Своїм досвідом поділилася Малая М.В., практичний психолог закладу позашкільної освіти «Будинок дитячої творчості» Нетішинської міської ради. У її виступі було представлено систему роботи по вихованню самостійної, незалежної, незламної, творчої особистості.

Час вимагає від нас творчості, динамічності. Саме Лех Т.І., заступник директора з навчально-виховної роботи Ізяславського Будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка», розповіла про інноваційні форми організації освітнього процесу в закладі позашкільної освіти  в умовах глобальних змін та воєнного часу.

Питання екології в умовах глобальних змін тривожать сьогодні весь світ. Редько Д.О., культорганізатор комунального закладу Дунаєвецької міської ради «Будинок творчості школяра», акцентувала увагу на особливостях формування здатності до саморозвитку в гуртках еколого-натуралістичного напряму. Досвід був цікавим та корисним.

Із захопленням та інтересом учасники заходу слухали розповідь про естрадно-вокальне мистецтво, яке стало засобом формування культурних орієнтирів підростаючого покоління. Казімірова О.І., керівник гуртка Народного художнього колективу театру пісні «Злагода» Хмельницького Палацу творчості дітей та юнацтва, повела у світ сучасної естрадної пісні, що наскрізь пронизує наші душі, вселяє віру у щасливе майбутнє, засуджує несамовиту агресію росії.

Талановиті педагоги, безперечно, виховують талановитих учнів. У цьому переконались учасники вебінару, коли поринули у світ багатогранного мистецтва, авторство якого продемонструвала Качковська Н.Б., керівник Народного художнього колективу «Колорит» Кам’янець-Подільського Будинку творчості дітей та юнацтва.

Переконані, що саме таке поєднання науки і практичного досвіду допомогло реалізувати основне завдання вебінару – підвищення професійної компетентності педагогів закладів позашкільної освіти з питання «Розвиток у вихованців загальної культури, здатності до саморозвитку, самонавчання в умовах глобальних змін і викликів».