Всеукраїнська конференція «Особистість на шляху до духовних цінностей: інноваційна практика, набутий досвід»  

25 лютого 2023 року на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулась V ювілейна Всеукраїнська конференція «Особистість на шляху до духовних цінностей: інноваційна практика, набутий досвід». Естафету проведення конференції Хмельницьким закладам загальної середньої освіти передали освітяни Рівненщини. 

На  важливість виховання, наповнення його моральними і культурними цінностями української нації акцентували у своїх виступах Басюк Д.І. – директор  департаменту освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької обласної адміністрації, Кривак М.М. – заступник міського голови м. Хмельницький, Бех І.Д. – директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, Завалевський Ю.І. – перший заступник директора Державної наукової установи «Інституту модернізації змісту освіти» Очеретянко В.І. – ректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. У роботі конференції брали участь провідні науковці України, учасники експериментальних закладів всеукраїнського рівня.

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України 8 областей, в тому числі і Хмельницька експериментально впроваджували Програму виховання «Нова українська школа у поступі до цінностей» (керівник програми: Бех І.Д. – дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України) з  урахуванням її засад експериментально апробували 5 закладів загальної середньої освіти нашої області: Кам’янець-Подільської загальноосвітньої школи №1 (директор –Полевий Ю.Б.), Нетішинського ліцею №1 (директор – Соболик  Т.А.), Чемеровецького навчально-виховного комплексу №2 (директор – Сльота  С.М.), Шепетівської загальноосвітньої школи №1 (директор – Собчук Н.М.) та Хмельницької загальноосвітньої школи №13 (директор – Хулуб Н.Г.).

Координувала та здійснювала наукове консультування експерименту методист науково-методичного центру виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Орловська Н.М.

Основна мета експериментального впровадження – підвищення уваги до виховного потенціалу освітнього середовища та допомоги закладу загальної середньої освіти в організації виховного процесу на основі виховних зусиль суспільства, громади, а також виховання базових загальнолюдських цінностей, соціальних цінностей суспільства, готовності особистості до вияву відповідальної громадянської позиції і патріотизму.

У процесі реалізації програми експериментально апробовано освітні й методичні матеріали (посібники, методичні рекомендації, розробки виховних заходів, мотиваційні матеріали) та забезпечено психолого-педагогічний супровід з реалізації Програми «Нова українська школа у поступі до цінностей»).

Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти спільно з експериментальними закладами області проведено практико-орієнтовані семінари, квести для вчителів, класних керівників, вихователів, адміністрації закладів освіти з метою осмислення сучасних викликів виховання та його головних засад, базових моральних цінностей сучасного виховання з акцентом на національне та військово-патріотичне виховання.

Ефективним виявився регіональний підхід до науково-методичного забезпечення наскрізного виховання на цінностях в умовах нової школи у кожному експериментальному закладі.

Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України рекомендують продовжити роботу з реалізації Програми виховання смисложиттєвих цінностей підлітків в умовах євроінтеграційного поступу України, що є логічним продовженням Програми «Нова українська школа у поступі до цінностей».

Педагогічні колективи експериментальних закладів Хмельниччини  нагороджені грамотами, відзначені подяками Міністерства освіти і науки України.