Міжнародна конференція “Збереження біологічного, ландшафтного різноманіття та історико-культурної спадщини в контексті збалансованого розвитку»

22-24 квітня 2021 року на базі Мезинського національного природного  парку   відбулася Міжнародна науково-практична конференція “Збереження біологічного, ландшафтного різноманіття та історико-культурної спадщини в контексті збалансованого розвитку». У зв’язку із епідеміологічною ситуацією конференція пройшла в дистанційному режимі.

Мета конференції – сприяння збереженню природної, історичної та культурної спадщини як передумови формування національної свідомості; відновлення та охорона біорізноманіття; співпраця національних парків з місцевими громадами, освітніми установами та громадськими організаціями; досвід та проблеми екологічної освіти в контексті збалансованого розвитку

Учасниками конференції були представники 6 закладів вищої освіти з України (Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Академія рекреаційних технологій і права, Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, Інститут проблем виховання Національної Академії педагогічних наук України, Житомирський агротехнічний коледж) і 5 з зарубіжних країн (Institute of Social Economic Geography and Tourism, nstitute of Biology and Earth Sciences, Pomeranian University in Słupsk, Poland;  Гомельський Державний університет ім. Ф. Скорини, Гомельський державний медичний університет, Мозирський державний педагогічний університет імені І.П. Шамякіна (Білорусь).  Від Хмельницького ОІППО учасником конференції була Мирна Л.А., яка  доповідала про  науково-методичний аспект  реалізації наскрізної змістової лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток» в шкільному освітньому процесі. Особливу зацікавленість в учасників конференції викликала інформація про мережеву взаємодію між різними суб’єктами освітньої діяльності області щодо   формування в учнів соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості.

Саме за ініціативи директора Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Климчука Василя Васильовича в області розроблено План комплексних заходів з екологічної освіти і виховання та формування екологічної культури дітей, учнівської і студентської молоді закладів освіти Хмельницької області на 2021-2025 роки, що об’єднує наукові установи області, освітні заклади та національні парки на виконання спільних заходів.

Це дає можливість університетам мати стейкхолдерів для роботи із студентами, бази шкільних практик. Натомість, педагоги можуть отримувати консультації, бути учасниками наукової школи для вчителів, мати можливість для учнівських досліджень на базі наукових лабораторій. Науковці консультують учнів   Малої академії наук,   проводять тренувальні збори для учасників олімпіад і турнірів, польові практики для юних екологів. Спільним цінним результатом мережевої взаємодії є і видання науково-популярної літератури, що надходить у кожну школу, завдяки зусиллям В. В. Климчука.  Учасники конференції були приємно здивовані таким вивченням і дослідженням Хмельниччини.