Виховні ресурси освітнього процесу в контексті Концепції НУШ  

27 вересня 2024 на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка в онлайн-форматі проведено обласний науково-практичний вебінар з питань ефективного використання виховних ресурсів в освітньому процесі в контексті реалізації Концепції Нової української школи й нових суспільних викликів.

Методичний інтенсив відбувся на платформі BigBlueButton, де взяли участь понад 300 учасників з-поміж голів методичних об’єднань класних керівників та педагогів-організаторів.

Під час вебінару класні керівники та педагоги-організатори були поінформовані щодо актуальних виховних ресурсів, використання сучасних підходів до організації національно-патріотичного виховання відповідно до Стратегії національно-патріотичного виховання; здійснено аналіз основних завдань, напрямів та засобів національно-патріотичного виховання як важливого складника освітньої системи сучасної української школи.

Педагогам надано практичні рекомендації щодо якісної організації виховної роботи через використання виховних ресурсів в освітньому процесі в контексті реалізації Концепції НУШ й нових суспільних викликів.

Відкрив захід, привітав учасників та акцентував на теоретико-методологічних основах формування і розвитку особистості громадянина-патріота України, виховних ресурсах щодо формування в здобувачів освіти цілісного світогляду, розвитку в них соціальних компетентностей Григорій ГОНЧАРУК, завідувач науково-методичного центру виховної роботи, позашкільної освіти та моніторингових досліджень ХОІППО ім. А. Назаренка.

Аспекти національно-патріотичного виховання в Новій українській школі обґрунтувала Сніжана БАЛЯ, методист Центру.

У теоретико-практичному модулі вебінару продемонстровано практичний досвід використання виховних ресурсів у контексті Концепції НУШ в освітніх закладах Хмельниччини, зокрема:

Різноманіття і багатогранність виховної роботи в НУШ окреслила Альона ЛОПУХОВА, заступник директора з навчально-виховної роботи Теофіпольського ліцею № 1 Теофіпольської селищної ради.

Компетентнісний підхід у виховній роботі в контексті реалізації Концепції НУШ розкрила у своєму виступі Світлана ЦАРИК, заступник директора з виховної роботи Наркевицького ліцею Наркевицької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області.

З питанням «Формування особистості ліцеїста засобами національно-патріотичного виховання» виступила Світлана СТОРОЖУК, учитель української мови та літератури комунальний закладу «Немиринецький ліцей» Миролюбненської сільської ради Хмельницької області.

Під час методичної зустрічі акцентовано на важливості наскрізного виховання в сучасній освіті; концепції та основних принципах виховних ресурсів в освітньому процесі, структурі та успішних практиках упровадження виховних ресурсів у закладах освіти.

У підсумках проведеного вебінару учасникам заходу пропоновано надалі обмінюватися досвідом, співпрацювати, ділитися своїми напрацюваннями з актуальних проблем організації виховної роботи в закладах освіти, з питань трансформації виховного простору в рамках НУШ, інноваційних підходів, практикування виховних ресурсів та обміну досвідом з означеного питання.