Засідання творчої групи освітян спецшкіл

18 квітня 2024 року проведено засідання творчої групи заступників директорів спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів з навчальної, навчально-виховної роботи щодо методичного супроводу реалізації освітніх програм та оцінювання результатів навчання осіб з особливими освітніми потребами в спеціальних закладах освіти відповідно до чинного законодавства в умовах воєнного стану у 2023-2024 н. р. Засідання організоване Хмельницьким ОІППО ім. А. Назаренка на базі Кам’янець-Подільської спеціальної школи.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся директор Кам’янець-Подільської спеціальної школи Мельник В.І., який ознайомив присутніх із забезпеченням умов навчання, реалізацією освітніх програм та результатами навчальних досягнень дітей з порушеннями зору в умовах спеціального закладу освіти.

Методист НМЦ професійного розвитку педагогічних і керівних працівників установ і закладів дошкільної та загальної середньої освіти ХОІППО ім. А. Назаренка Грицюк Н. Г. акцентувала увагу на питаннях управлінського супроводу щодо нових підходів до адаптації та приведення у відповідність системи оцінювання навчальних досягнень учнів з ООП до вимог сучасної освіти.

Голова творчої групи, заступник директора з навчально-виховної роботи Кам’янець-Подільської спеціальної школи Сінгілевич Т.В. висвітлила питання внутрішнього моніторингу, розробки критеріїв оцінювання, проведення  зворотного зв’язку, самооцінювання навчальних досягнень учнів з ООП під час вивчення окремих тем, різних видів навчальної роботи.

З досвідом роботи поділились учителі Кам’янець-Подільської спеціальної школи:

Рутинська І.М., вчитель початкових класів, вчитель-методист, з питання використання інноваційних стратегій, технік та наочності при формувальному оцінюванні навчальних досягнень учнів 1-4 класів;

Ровна О.В., вчитель української мови та літератури, вчитель-методист, з питання «НУШ – новий підхід до оцінювання  навчальних досягнень учнів з ООП в базовій школі»;

Турчак Л.М., вчитель математики, старший вчитель, щодо розробки критеріїв та врахування відмінностей при оцінюванні результатів навчання учнів 7-11 класів, які мають порушеннями зору.

Активну участь у роботі творчої групи взяла Кривошей Н.В., заступник директора з навчально-виховної роботи ліцею № 15 імені Олександра Співачука Хмельницької міської ради, яка поділилась досвідом роботи з питань оцінювання навчальних досягнень учнів з ООП в закладах загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням.

Під час обговорення учасниками творчої групи визначено проблеми і пропозиції щодо врахування індивідуальних можливостей учнів, дотримання адекватної педагогічної оцінки, надання допомоги учням самостійно застосовувати оціночні критерії, аналізувати причини невдач і розуміти умови досягнення успіху. Висловлюємо вдячність усім учасникам заходу за активне обговорення важливих питань освіти дітей з ООП, теплу атмосферу спілкування. Бажаємо усім подальших успіхів у роботі та мирного неба!