Профілактика суїцидальних тенденцій та самоушкоджуючої поведінки у здобувачів освіти

Хмельницьким обласним навчально-методичним центром психологічної служби Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Анатолія Назаренка 18 квітня 2024 р. проведено нетворкінг з видачею сертифікатів «Профілактика суїцидальних тенденцій та самоушкоджуючої поведінки у здобувачів освіти» для фахівців психологічної служби закладів світи обласного підпорядкування.

Захід передбачав поглиблення теоретичних уявлень про діагностичні ознаки та причини виникнення суїцидальної поведінки підлітків; вироблення практичних навичок психологічного консультування в ситуації суїцидальних намірів та самоушкоджуючої поведінки; обґрунтування доцільності застосування спеціальних психодіагностичних методів; формування вміння надавати фахову підтримку учасникам освітнього процесу з врахуванням основних правила висвітлення теми суїциду.

Завідувачка Центру Жанна Страшнюк у своєму виступі наголосила на важливості дотримання системи роботи фахівців психологічної служби в питанні профілактики суїцидальної поведінки, ознайомила учасників з нормативно-правовою документацією теми нетворкінгу.

Розпочала роботу нетворкінгу Олена Поліщук, практичний психолог Ліцею № 8 Хмельницької міської ради, яка висвітлила питання суїциду через ціннісні орієнтири при взаємодії з молоддю «Давайте поговоримо про життя…» Фахівчиня зосередила увагу на практичному компоненті, запропонувала дієві інструменти для роботи в частині означеної проблематики.

Практичний психолог ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» Віктор Лісіцин поділився досвідом роботи з суїцидальними нахилами учнів у сучасних умовах, детально розкрив типологію самогубств, обставини скоєння суїцидів, окреслив шляхи корекції та профілактики суїцидальних тенденцій.

На психологічному обґрунтуванні ознак суїцидальної поведінки, превентивній ролі фахівця психологічної служби у вирішенні проблеми суїциду закцентувала увагу присутніх Діана Пивовар, методист Хмельницького обласного навчально-методичного центру психологічної служби.

До участі в роботі онлайн-нетворкінгу долучилась Аліса Генега, головний спеціаліст сектору спеціальної освіти та інклюзивного навчання управління дошкільної та загальної середньої освіти і ресурсного забезпечення Департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА. Вона відмітила важливість піднятої теми та підбила підсумки зустрічі.

Матеріали заходу розміщено на сайті ОНМЦ ПС  в рубриці «Новини» за покликанням